Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Ne Demektir?
İş alanlarında Beyaz yaka olarak çalışanlar, çalıştıkları işyerlerinde iç gücü anlamında beden gücünü kullanmayan, vasfı daha yüksek işler yaparak daha yüksek maaş kazandıkları bilinen çalışan sınıfına giren kimselerdir. Tarihsel olarak da beyaz yaka sınıfı incelendiğinde beyaz yakanın, yönetim tarafından yürütülmekte olan iş kolları ve ofis işleri olarak tanımlandığı görümlüktedir.
Mavi yaka denildiğinde de daha çok geleneksel iş alanlarına sahip olan ve fabrikalarda çalışmakta olan iş sınıfını adlandırılan kavramdır.
Beyaz Yaka Ne Demektir?
Beyaz yakalı çalışanlar olarak bilinen kişiler, genel olarak masa başında çalışmakta olan, çok fazla fiziksel emek göstermeyen, kravat ve takım elbiseli bir profile sahip çalışanlardır. Beyaz yakalı diye tabir edilen çalışanlar; el işçiliğine ya da düşük vasıflı işçilere göre daha çok eğitim ve öğretim almış olmayı gerektiren, daha yüksek vasfa sahip olan işçilerdir. Mesela avukatlar, doktorlar ve yönetici kadrolarında yer alanlar beyaz yakalı meslek grupları olarak adlandırılmaktadır.
Beyaz yakalılar, yüksek vasıflı veya vasıflı işler yapmakta olan çalışanları ifade etmektedir. Genel olarak ofis yönetiminin ve idaresinin bir parçası olarak bilinirler. Beden gücü daha az kullanmakta olup, çok fazla el işçiliği yapmadıkları bilinmektedir. Beyaz yakalı işçiler geleneksel olarak, resmi ortamlarda ve resmi kıyafetler giyerek çalışan kişi profiline sahiptir.
Beyaz yaka ayrımı, hizmet alanı ile imalat sanayi arasında yaygın bir şekilde görülmektedir. Madencilik, imalat, tarım sektörü ve alakalı endüstrilerle beraber madenlerde, çiftliklerde ve fabrikalarda çalışanlar büyük ölçüde maki yakalı işçilerdir. Hizmet sektöründe ise çalışanların büyük bir bölümünü vasıflı işler yapmakta olan beyaz yakalı işçiler oluşturmaktadır. Sigorta şirketleri, finans şirketleri ve profesyonel firmalar beyaz yakalı işçilerin çalışmayı tercih ettikleri alanlar olarak bilinmektedir.
Beyaz Yakalı Çalışanlar Kimlerdir?
Beyaz yakalı çalışanlar genellikle; avukatlar, doktorlar, satış ve pazarlama sorumluları, finans işleri, mühendisler, muhasebeciler gibi yüksek niteliklere sahip profesyonel çalışanları içermektedir. En belirleyici özellikleri de mavi yakalı çalışanlara göre daha yüksek maaşlara sahip olmalarıdır. Beyaz yakalı işçiler, almış oldukları yüksek eğitim ve öğretimlere bağlı olarak oldukça yetenekli işçilerdir.
Beyaz Yaka Çalışanlarının Özellikleri
Beyaz yakalı diye tabir edilen çalışanlar, genellikle masa başı işleri yürütmekte olan daha çok fiziksel güç harcamayan ve takım elbiseli olarak çalışan gruptur. Mavi yakalı olarak çalışan gruptan daha yüksek maaş elde ettikleri bilinmektedir. Beyaz yakalı olarak çalışma, yüksek düzeyde avantajlar ve almış oldukları eğitimler sayesinde bir işi güvence altına almış olma varsayımı anlamını taşımaktadır.
Beyaz yakalılar genellikle bir ofis ortamında çalışmaktadır. Ancak çalışmış oldukları bazı ortamlar sahada da çalışmayı gerektirebilmektedir. Bu durum genel olarak müşterilerle füzenli bir biçimde buluşması gereken ya da toplantılara ve konferanslara katılmak amacıyla seyahat etmesi gereken profesyoneller için geçerli olmaktadır.
Beyaz Yaka İş Alanları Nelerdir?
Mimarlar, mühendisler, muhasebeciler, avukatlar, doktorlar, hizmet ve satış elemanları, iş danışmanları, bankacılar genel olarak beyaz yakalı pozisyonlar olarak tanımlanmaktadır. Beyaz yakalı olarak çalışılan roller, çalışma haftasında ve hatta hafta sonlarında bile yoğun bir biçimde çalışmayı gerektirebilmektedir. Hatta beyaz yakalı olarak çalışan profesyonellerin, normal çalışma saatleri dışında ve tatil zamanlarında da görev başında olmaları gerekebilmektedir.
Mavi Yaka Ne Demektir?
Mavi yakanın, 1920’li yıllarda ilk olarak işleri gereği çalıştıkları işin yağ ve kirini gizleyebilmek amacıyla genel olarak mavi renkli kumaş veya kottan üretilmiş gömlekler giyilmesi ile ortaya çıktığı bilinmektedir. Mavi yakalı olarak tabir edilen işçiler, daha çok saatlik ücretlerle veya el emeğinin öne çıktığı işlerde çalışan kişiler olarak bilinmektedir. Bu alanda çalışanlar genel olarak seri üretim, imalat, madencilik, bakım ve onarım, inşaat gibi alanlarda görev almaktadır. Bu tür işleri olanlar, işçi sınıfından sayılmaktadır. Mavi yakalı işçiler, hizmet sektöründe görev alan beyaz yakalı işçilerden daha düşük statüye sahiptir.