Stratejik Plan Nedir?

Şirketlerin hedeflerine ulaşması için öncelikle bir plan dahilinde gitmesi gerekmektedir. Bunun için de mutlaka bir stratejik yol ve çizgi hazırlanmalıdır. Stratejik plan şirketin büyümesi yolunda hızla ilerlemesini sağlayan bir plandır. Biraz zaman alır ama uzun vadeli bir başarı getireceği için önem arz etmektedir. Bu planın hazırlanışı oldukça zaman gerektiren bir süreçtir.

Stratejik plan uzun ya da orta vadede şirketin izleyeceği yolu belirleyeceği gibi hedeflerine ulaşmasında büyük bir paya sahiptir. Şirketin eksiklerini, hangi kanallara daha çok eğilmesi gerektiği, neleri geliştirmeye ihtiyacı olduğu ya da yatırım yapılacaksa hangi konulara yatırım yapılması gerektiği üzerinde durmaktadır. Bunun yanında şirketin finansal durumu da stratejik planın içerisinde yer alır. Tüm bu çalışmalar bir plan etrafında şekillenir ve bir doküman üzerinde toplanır. Yapılacak planın adım adım hazırlanması ve yavaş yavaş uygulanması gerekmektedir. Kısacası stratejik plan, şirketin performans ölçümleri için yapılacak listesini ifade eder. Bu noktayı es geçtiğinizde ya da vakit kaybı olarak gördüğünüzde ne kadar ilerlediğinizi göremeyeceğiz gibi bir sonraki adımın planını da yapamayabilirsiniz ve bir sorun ile karşılaştığınızda çözüm üretmekte zorluk çekip bocalama yaşamanız olası bir sonuç olacaktır.

Tüm hedeflerin belirlenmesi, performans takibinin yapılması ve ihtimalleri de göz önünde bulundurup büyümek, şirketin kazancı ile doğru orantılı bir süreçtir. Her şirketin bir amacı vardır, bulunmak istedikleri bir noktaya gelebilmek tamamen stratejik planın doğru yapılması ve doğru uygulanması ile gerçekleşir.

Stratejik Planın Hazırlanış Aşamaları Nelerdir?

Şirketin Misyonu ile Vizyonunu Belirleme

Her şirketinkendine has vizyon ve misyonu vardır. Ulaşacağı konumu ve bu konuma dahilinde yapılacak listesi vardır. Bunun için de öncelikle vizyonunuzu belirlemelisiniz. Bunu dilerseniz 5 yıllık dilerseniz de üzeri şeklinde hazırlayabilirsiniz. Bu süre zarfında şirket nerede olacaktır sorusuna cevap için hazırlamalısınız. Şirketin vizyonunu bu şekilde hazırladıysanız misyonunuz da şirketinizin amacını belirleyecektir. Hangi çalışmalar, hangi yatırımlar hangi reklam çalışmaları işinize yarar bunu saptamalısınız. Daha sonra bu şirket neden var ne işe yarar ve hangi sorunlara çözüm üretir önemli sorulardır ve bu soruların cevapları sizin misyonuzu belirleyecektir.

Bunun yanında bazı değer yargıları belirlemelisiniz stratejik planınızda. Örneğin şirketiniz hangi değer yargıları sahip olmalıdır, Hanif düşünceye önem vermelidir hangi iş prensiplerini kendine rol edinmelidir? İşte bu sorularda sizi değer yargılarınızı belirleyecek olan sorulardır.

Stratejik Planda Rekabetin Önemi

Stratejik plan hazırlarken mutlaka rekabet kısmına dikkatli epilmeniz gerekmektedir. Çalıştığınız sektörde ne gibi firmalar var, sizin bu firmalardan farkınız nedir ya da bu firmaların nasıl önüne geçmelisiniz ? Cevap verilmesi gereken ve stratejik planda olması gereken sorulardır.

Şirketinizi İyi Tanımalısınız

Yapacağınız plan dahilinde mutlaka güçlü ya da güçsüz yanlarınıza ilişkin analizlerden bahsetmelisiniz. Bunun diğer adı swot analizdir aynı zamanda. Eğer şirketinizi iyi tanıyıpeksik yanlarınızı, güçsüz yanlarınızı ortadan kaldırıp güçlü yanlarınızı da ortaya çıkartırsanız büyük bir ilerleme göreceksiniz. Bunun için de Ar-Ge çalışmalarına dikkat etmelisiniz.

Bütçe Planlaması Yapmanın Önemi

Bütçe planı oldukça önemli bir durumdur. Hangi çalışmaya ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini belirtmelisiniz. Aksi halde dönem içinde finansal durumunuz sıkıntıya girebilir. Örneğin bir reklam çalışmalısına belli bir bütçe ayırdınız ama istenilen etkileşimi sağlamadı o zaman buna son vermek yine plan dahilinde olacak bir durumdur. Kısa orta ve uzun vadede yapacağınız harcamaları düzenli bir şekilde yürütmelisiniz. Para akışı sermayeniz dahilinde olmalıdır.

Performans Raporlarının Hazırlanmasının Önemi

Yaptığınız her çalışmayı raporlama şeklinde hazırlamalısınız ve performans analizleri yapmalısınız. Yapmış olduğunuz çalışmaların ya da yatırımda bulunduğunuz sermayeleri şirkete katkısı nasıl oldu önemli bir sorudur. Büyümek için yapılan yatırımlar istenilen etkileşimi sağlamazsa zararlı olabilir ve durum kötüye doğru gidebilir dahası finansal durumunuza zarar verebilir.