Günümüzde pandeminin de etkisiyle tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları değişmektedir. Değişen alışveriş alışkanlarıyla birlikte tüketiciler e-ticaret firmaları gibi çevrimiçi satış yapan işletmelerden alışveriş yapmaya başlamaktadır. Hal böyle olunca da e-ticaret ile çevrimiçi satış yapmak isteyen girişimciler de artmaktadır. Biz de bu yazımızda e-ticaret ile çevrimiçi satış hakkında her şeyi ele alacağız. Sizler de yazımızdan yararlanarak ürün ve hizmetlerinizi çevrimiçi bir şekilde satmaya başlayabilirsiniz.
Çevrimiçi Satış Nedir?
E-ticaret firmaları gibi ticari faaliyet gösteren işletmelerin ürün ve hizmetlerini pazaryeri ya da web siteleri üzerinden satmasına çevrimiçi satış denir. Genel olarak çevrimiçi satışlarda ürünlerin alış, dağıtım ve pazarlama süreçleri dijital ortamlar üzerinden tamamlanmaktadır. Çevrimiçi satış yapan kişi veya firmalar pek çok avantaja sahip olmaktadır.
Çevrimiçi Satış Yapmanın E-ticaret Firmalarına Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Çevrimiçi satış, e-ticaret firmaları için oldukça önemlidir. Çünkü e-ticaret ile çevrimiçi satış yapan firmalar pek çok avantaja sahip olmaktadır. Bu avantajlar şunlardır:
- Firmalar çevrimiçi satış ile ürün ve hizmetlerini daha geniş bir kitleye ulaştırma imkanı bulabilmektedir.
- Fiziksel mağazaların aksine 7 gün 24 saat açık olacakları için günün herhangi bir saatinde satış yapabilmeleri mümkündür.
- Çevrimiçi mağazalarda ürün çeşitliliği oldukça fazladır. Bu sayede firmalar geniş bir kitleye hitap edebilecek ürün satabilmektedir.
- Firmalar marka bilinirliklerini ve satışlarını büyük ölçüde arttırabilmektedir.
- Sanal pos entegrasyonları sayesinde müşterilerden güvenli bir şekilde ödeme alınabilmektedir.
- Reklam ve pazarlama stratejileri ile firmalar ürün ve hizmetlerini hedef kitlelerine ulaştırabilmektedir.
Sizler de bu tür avantajlardan yararlanmak istiyorsanız vakit kaybetmeden e-ticaret ile web sitenizden ya da pazaryerlerinden ürün satışına başlayabilirsiniz.
E-ticaret ile Çevrimiçi Satış Nasıl Yapılır?
E-ticaret ile çevrimiçi satış yapmak isteyen firmaların ürün satışlarını gerçekleştirebileceği platformlar oldukça çeşitlidir. E-ticaret firmalarının web siteleri, sosyal medya platformları ve e-ticaret pazaryerleri çevrimiçi satış yapılabilecek platformlar arasında yer almaktadır.
- E-ticaret firmalarının web siteleri: Kişi veya firmaların kendi markalarına özel yarattıkları sanal mağazalara e-ticaret sitesi adı verilmektedir.
- Sosyal medya platformları: Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında markaların kendilerine ait bir butik hesabı ya da mağaza hesabı açarak ürün ve hizmetlerini satışa sunma yöntemidir.
- E-ticaret pazaryerleri: Alıcıların ve satıcıların bir arada olması için kurulan platformların geneline pazaryeri denir. E-ticaret pazaryerlerine örnek olarak Trendyol, Hepsiburada ve N11 gibi platformlardan bahsedilebilmektedir.
Bu noktada firmalar genellikle web site kurmayı tercih etmektedir. Çünkü kendi web siteleriyle satış yaparken karlılıklarını ve marka bilinirliklerini arttırabilmeleri mümkündür. Sizler de markanıza ait bir e-ticaret sitesi kurarak ürün ve hizmetlerinizi tüketicilerin karşısına çıkarabilir ve çevrimiçi satış yapabilirsiniz.
Çevrimiçi Satış İçin E-ticaret Sitesi Kurulumu Nasıl Yapılır?
E-ticaret ile çevrimiçi ürün satışı yapmak isteyen firmalar karlılıklarını arttırmak için genellikle e-ticaret sitesi kurmaktadır. Çünkü e-ticaret sitesi üzerinden satış yapan firmalar yalnızca sanal pos komisyonu ödeyerek satışlarını yapabilmektedir. Sanal pos komisyonları ise genellikle %1-%3 oranında farklılık göstermektedir. Fakat pazaryerlerinde satış yapmayı tercih eden markalar yüksek komisyon ücretleri ödemektedir.
Çevrimiçi satış yapmak için site kurulumu yapacak olan girişimciler e-ticaret sitesi yazdırma, hazır e-ticaret paketleri ya da açık kaynak kodlu e-ticaret altyapılarını tercih ederek sitelerini kurdurmaktadır. Site kurulumu için yüksek maliyetler ödemek istemeyen girişimciler genellikle hazır e-ticaret paketlerini tercih ederek web site kurulumunu tamamlamaktadır. Çünkü hazır e-ticaret paketleri içerisinde markaların e-ticaret süreçlerini kolaylıkla yönetebileceği pek çok modülü ve özelliği barındırmaktadır.
Çevrimiçi Satış Yapmak Güvenilir mi?
Çevrimiçi satış yapmak oldukça güvenilirdir. Çünkü çevrimiçi satış yapan e-ticaret sitelerinde hem tüketicileri hem de firmaları koruyan;
- Mesafeli Satış Sözleşmesi
- SSL Sertifikası
- 3D Secure ile Ödeme Yöntemi
Gibi pek çok güvenlik özelliği bulunmaktadır. Bu özellikler sayesinde tüketiciler güvenli bir şekilde ödeme yapabilmekte, firmalar ise güvenli bir şekilde ödemelerine kavuşabilmektedir.