E-ticaret Sektöründe Fulfillment Hizmeti

E-ticaret ortamında ürün ve hizmet sunabilmek için belirli sistemler kullanmak gerekir. Satıcıların genel iş sorumlulukları fazla olduğu için de bu yükleri azaltmak adına çeşitli e-ticaret sistemlerine ihtiyaç duyar. Pek çok firma ise bu aşamada Fulfillment sistemine yönelmektedir. Fulfillment hizmeti, siparişin alındığı süreçten teslimat yapılıncaya kadar ki olan tüm operasyonel aşamaların bir sistem içerisinde yer almasını sağlayan sisteme denir. Bu hizmet genellikle tasarım, yazılım ve teknik konularda işletmelere hizmet sağlar. E-ticaret sektörü aracılığıyla ürün ve hizmet satışı sunmak isteyen firmalar, operasyon süreçlerini profesyonel bir şekilde yürütmelidir. Bu süreci profesyonelce yürütmeyi başaranlar ise hem müşterilerin güvenini kolay bir şekilde kazanır hem de müşterilerin memnuniyetini sağlamış olur.

E-ticaret Sektöründe Fulfillment’in Sağladığı Avantajlar

E-ticaret sektöründe işletmelerin Fulfillment hizmetlerini tercih etmesi pek çok avantajlardan yararlanmasına yol açar. Fulfillment’in sağladığı avantajlar arasında:

  • Fulfillment sayesinde düşük maliyet ile hedeflenen kitleye kolayca ulaşılabilir.
  • E-ticaret sektöründe Fulfillment hizmeti, operasyonel süreçlerin daha kolay tamamlanmasını sağlar.
  • Fulfillment hizmeti sayesinde işletmeler, hedef müşterilerine kusursuz hizmet verebilmektedir.
  • Fulfillment hizmeti, işletmelerin ürün ve sipariş yönetimini kolaylaştıracağı için firmaların ürün sayısında artışa sebep olabilir.
  • Fulfillment, işletmenizin hızla büyümesine yol açar.
  • Fulfillment hizmeti neticesinde müşteri memnuniyetinde artışlar yaşanır.
  • Fulfillment hizmeti ile birlikte işletmeler, kargo süreçlerini kolay bir şekilde yönetebilmektedir.
  • Firmanızın daha büyük pazaryerlerine açılmasını sağlar.
  • Dönüşüm oranlarınızda artışlar gerçekleşir.

Sizler de yukarıda bahsettiğimiz avantajlardan faydalanmak istiyorsanız operasyonel süreçlerinizde bunlara yönelebilirsiniz.

E-ticaret Sektöründe Fulfillment’in Sağladığı Dezavantajlar

Fulfillment hizmeti, çeşitli avantajları ile işletme dostu gibi gözükse de ne yazık ki belirli dezavantajları da bünyesinde barındırır. Fulfillment hizmetinin dezavantajları arasında:

  • E-ticaret sektöründe Fulfillment hizmetinden yararlanmak isteyen işletmelerin ürün analizi yapması gerekir. Aksi takdir de sermaye kayıpları yaşanabilir.
  • Aşırı satılacağı düşünülmekte olan ürünler düşük sirkülasyona sahip ise bu, marka bilinci oluşturma maliyetlerinizi artırabilir.
  • Profesyonelce yürütülemeyen Fulfillment hizmeti, nakliye ve depolama masraflarını artırabilir.
  • Fulfillment hizmeti için belirli sermayeye ihtiyaç duyulur.

Başlıca dezavantajlar bunlardır. Fakat Fulfillment’in sağladığı avantajların daha fazla olduğu düşünüldüğünde bu hizmetten yararlanmak iyi sonuçlar doğuracaktır. Dolayısıyla depo, operasyon ve lojistik sürecini kusursuz yönetmek isteyen işletmelerin Fulfillment hizmetine önem vermesi gerekmektedir.

Fulfillment Hizmet Süreci

Fulfillment hizmetinden yararlanmak isteyen firmaların yönetmesi gereken başlıca süreçler mevcuttur. Bunlar depolama, sipariş yönetimi, ürünlerin paketlenmesi, ürünlerin nakliye aşaması ve müşteriler ile olan ilişkilerdir.

  • Depolama Sürecinin Yönetimi

Stoklu satış yapmak isteyen her işletmecinin bir ürün stoku yapması gerekir. İşletmeciler genellikle de bu stokları depolarda yapmaktadır. E-ticarette depo yönetimi ile Fulfillment hizmet mimarisi kurmak isteyen her markanın dikkat etmesi gereken unsurlar depo alanı kullanımı, ürün envanteri ve sevkiyat süreci gibi faktörlerdir. Bu hizmetin kusursuz yönetimi Fulfillment hizmet yönetim süreçlerinden ilkinin tamamlandığının habercisidir.

  • Siparişlerin Yönetimi

İşletmelerin satışını sağladığı ürün ve hizmetlerin, müşteriye ulaştırıldığı sürece sipariş yönetimi denmektedir. Bu süreçte fiyatlandırma, kayıtlar, stok kontrolü ve sipariş takibi gibi pek çok aşamaya önem verilir. Genel olarak bu süreci iyi yönetmek isteyen markalar, e-ticaret yerine getirme sistemleri sayesinde sorumluluklarını azaltabilir ve çalışan verimliliğini artırabilir.

 

  • Ürünlerin Paketlenme Süreci

E-ticaret firmaları her satış yaptığında depolardaki mevcut ürün ve hizmetlerde azalmalar yaşar. Bu süreci profesyonelce yürütebilmek için de işletmeler, çok satılacağı düşündüğü ürünlerin paketleme sürecini yönetir ve aynı zamanda bu ürünleri depoya gönderir. Yalnızca satışı fazla gerçekleştirilen ürünlere yönelik olan bu paketleme süreci sayesinde zamandan tasarruflar da yaşanır.