Günümüzde e-ticaret sektörü içerisinde pek çok firma tarafından kullanılmaya başlanan mobil uygulama, doğru yapıldığında firmalara başarılı geri dönüşümler sağlamakta. Özellikle de internet kullanımının mobil cihazlar aracılığıyla iyice artmasıyla beraber firmalar mobilden kullanıcılara ulaşmaya çalışıyorlar. Mobil uygulamada tam bu noktada devreye giriyor. Peki, e-ticarette mobil uygulama yaptırılmalı mı? Mobil uygulama yaptırırken nelere dikkat edilmeli? E-ticaret paketleri ile sektöründe mobil uygulamalarla ilgili bu ve bu gibi sorulara dair tüm cevaplara rehberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
E-ticaret Sektöründe Mobil Uygulama Yaptırılmalı mı?
Her e-ticaret sitesi için mobil uygulamaların uygun olmadığını bilmelisiniz. Prestij için pek çok e-ticaret firması ihtiyacı olmaksızın mobil uygulamayı yaptırsa da bazı detaylar nedeniyle mobil uygulama beklenen oranda kullanılmadığında firmalara yük olmaya başlıyor. Mobil uygulamanın maliyeti, güncellemesi ve bakım çalışmaları bu detayların içerisinde yer alıyor.
Öncelikli olarak mobil uygulamanın kullanıcılar tarafından cihazlarına indirilmesi gerektiği için bu sorumluluk size düşüyor. Uygulamanın kullanıcılar tarafından indirilmesini sağlamak için de yapmanız gereken bazı çalışmalar bulunuyor. Bu çalışmalara da pazarlama ve reklam stratejileri geliştirerek belli bir bütçe ayırmanız gerekiyor.
Tüm bu detayları düşünüp planlamalarınıza göre mobil uygulama yaptırmak konusunda karar vermek size düşüyor. Eğer bu detayların e-ticaret iş modelinize uygun olduğunu düşünüyorsanız ve mobil uygulama yaptırmaya karar verdiyseniz de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor.
E-ticarette Mobil Uygulama Yaptırırken Hangi Hususlara Dikkat Edilmeli?
Mobil uygulamanızın kullanıcıların herhangi bir sorununu çözebileceğinden emin olmalısınız
Mobil uygulamanızın kullanıcıların herhangi bir sorununu çözebilmesi oldukça önemlidir. Özellikle de düzenli olarak sitenizden alışveriş yapan ve hızlı tüketim ürünlerine ihtiyaç duyan müşteriler için mobil uygulama geliştirerek onlara yardımcı olmak faydalı olacaktır. Buradaki özelliklerde sık satın alınan ürünler için öneriler sunmak ve aynı siparişin oluşturulmasını sağlamak gibi ek hizmetler kullanıcıların sorunlarını çözecektir. Bu gibi hizmetlerde mobil uygulama, müşterilerin daha hızlı ve daha kolay bir şekilde alışverişlerini yapmalarını sağlayacaktır. Aynı zamanda da onların kullanıcı deneyimlerini iyileştirecektir.
Kullanıcı deneyimini geliştirecek çalışmalar üzerinde durmalısınız
Mobil uygulamanın tasarımları yaparken kullanıcı deneyiminin üzerinde durmanız son derece önemlidir. Kullanıcıların deneyimlerini geliştirmek için, onların düzenli olarak yararlanacakları bir uygulama olması gereklidir. Bunun için de kolay kullanıma, doğru ödeme sistemine sahip olması gerekir. Aynı zamanda navigasyonunun kolay olması da gereklidir.
E-ticarette kullanıcılara kötü deneyimlere sunan uygulamaların ömrünün az olduğunu bilmelisiniz. Kullanıcılar bu uygulamaları rahat ve etkili kullanamadıkları için mobil cihazlarından da kaldırmaktadırlar. Bu sebeple de uygulama tasarımı yaparken kullanıcı deneyimini ön planda tutarak deneyimlerini geliştirecek çalışmaları yerine getirmeniz oldukça önemlidir.
Farklı işletim sistemlerinin olduğunu unutmamalısınız
E-ticaret sektöründe mobil uygulamanın tasarımı yaparken farklı işletim sistemlerinin de olduğunu unutmamanız gereklidir. Dünya çapında en popüler olarak kullanılan iki ana işletim sistemi bulunmaktadır. Bunlar Android ve IOS işletim sistemleridir. Her bir işletim sistemi için mobil uygulama yazılımlarının farklı olması gerekir. Her mobil uygulamanın onaylanma sürecinin de farklı bir şekilde işlenmesi gerekir. Daha geniş kullanıcı kitlelerine ulaşabilmek ve tüm kitlelere yönelik çalışmalar yapabilmek için uygulama yazılımı esnasında her iki ana işletim sistemi için de yazılımınız olmalıdır. Bu da maliyetlerinizi ekstra arttırarak planladığınız bütçeyi aşmanıza neden olabilecektir.
E-ticaret sektöründe mobil uygulama tasarımına yeni başlayan bir firmaysanız hedef kitlenize uygun tek bir işletim sistemi tercih edebilir ve onun üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Daha sonra da uygulamanın kullanım oranlarına göre ikinci bir işletim sistemine yönelik çalışmalar yürütebilirsiniz. Bu noktada hedef kitlenizi belirlemeniz de oldukça önemlidir. Hedef kitlenizi işletim sistemi odağında belirlemeniz için de Google Analytics aracılığıyla e-ticaret web sitenize hangi mobil cihazlar üzerinden giriş yapıldığına dair bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu sayede hedef kitlenizin hangi işletim sistemlerini daha fazla tercih ettiğini de görebilirsiniz.