E-ticaret işi yapmak isteyen kişiler, internette iş kurmadan önce çoğunlukla bu iki seçenekten hangisinin daha kârlı ve sorunsuz olacağını kafasında tartmalıdır. İnternet üzerinden satış yapmanın birçok farklı yolu bulunmaktadır. Kendi e-ticaret sitenizi kurmanın dışında online pazar yerlerinde bir mağaza oluşturarak da internet üzerinden satış yapmanız mümkün. Hem kendinize ait bir e-ticaret siteniz varken hem de online pazar yerlerinde de eş zamanlı olarak satış yapabilirsiniz.
Her iki yöntemin de belirli avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bunları ele aldığımızda hangisinin size daha uygun olacağını netleştirebilirsiniz.
Kendi E-Ticaret Sitenizi Kurmanın Avantajları ;
Kendinize ait bir marka yaratmak
Tüketicilerin önem verdiği konulardan biri de güvenilir bir markadır. Bir markadan alışveriş yapmak, müşteriler için önde gelir. Sadece pazar yerlerinde var olmak size marka değeri kazanmanızı sağlamayacaktır. Ancak kendinize ait bir e-ticaret siteniz olduğunda, bir marka yaratmak için çalışmalar yapmaya başlayabilirsiniz.
Dijital pazarlama çalışmalarından daha iyi sonuçlar almak
Kendi web sitenizi kurduğunuzda dijital pazarlama çalışmalarından daha iyi sonuçlar almanız mümkün. Web sitenizdeki SEO çalışmalarıyla, organik trafik elde etmeniz mümkün olacağı gibi, Adwords ya da sosyal medya reklamlarıyla web sitenize ek bir organik trafik çekebilirsiniz.
Bunların yanı sıra dijital pazarlama çalışmalarını markanızın bilinirliğini artırarak, doğrudan sizinle ilgili hedef kitlelere ulaşmak için de kullanabilirsiniz. Her bir ürün ya da indirim/promosyon kampanyanız ile ilgili reklam kampanyaları oluşturarak dijital mecralar üzerinde markanızın ve ürünlerinizin reklamlarını yapabilirsiniz.
Marka ve içerik kontrolünü ele almak
Kendi web siteniz üzerinde marka, ürün ve içerikleri istediğiniz gibi sınırsız şekilde kontrol etmeniz mümkün olur. Markanızı tanıtmak için farklı içerik çalışmaları yapabilir ve bu içeriklerde dilediğiniz eklentileri yapabilirsiniz. Markanızı ne kadar ve nasıl tanıtmak istediğinizin kontrolü tamamen sizin elinizde olur. Örneğin sizin de güvendiğiniz ve çalışabileceğiniz bir platform ile anlaşma sağlayarak orada kendi reklamınızı yaparak ulaşılabilirliği ve bilinirliği artırmış olursunuz.
Fiyat politikası
Kendi e-ticaret siteniz üzerinde ürün fiyatlandırma stratejinizi kendiniz belirleyebilir ve fiyatlar üzerinde dilediğiniz gibi değişiklik yapabilirsiniz. Dönemsel, kampanya odaklı indirimler ve fırsatlar sunarak müşterilerin ilgisini çekecek hale getiren pazarlama ve reklam çalışmaları yapabilirsiniz. Müşteriler markadan sonra fiyatların uygunluğuna da önem verirler. Ne kadar miktarda ürüne ne kadar kampanya yapacağınıza kendiniz rahatlıkla karar verebilir ve bunun için çalışmalar yapabilirsiniz.
Kendi E-Ticaret Sitenizi Kurmanın Dezavantajları;
Web site maliyetleri
Bir e-ticaret sitesi kurmak için belirli bir sermaye ile yatırım yapmanız gerekmektedir. Web sitesinin altyapısının kurulumu, düzenli olarak sitenin bakımı, site içeriklerinin yönetimi gibi ek maliyetleriniz olacaktır. Sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurarken bu maliyetleri göz önünde bulundurmanız söz konusudur.
Sıfırdan bir site kurmanın yanı sıra akıllı e-ticaret paketlerinden de yararlanabilirsiniz. Bu e-ticaret paketleri ile kendi ihtiyacınız uygun bir seçim yapabilir ve daha uygun ücretlerle bir e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Ayrıca sitenin kurulumu, altyapı çalışmaları gibi birçok önemli konu için ek olarak çalışma yapmanız gerekmez ve kendi işinize daha fazla odaklanabilirsiniz.
Marka bilinirliği yaratmak
Kendi e-ticaret sitenizi kurarken karşılaşacağınız zorluklardan biri de marka bilinirliği yaratmaktır. Sıfırdan bir site kurduğunuzda markanızı duyurmak için ekstra çalışma ve maliyet gerekebilir. Tek başına bir site kurmak yeterli olmayacaktır. Pazarlama, kampanyalar ve reklam çalışmalarıyla markanızı tanıtmanız ve yeni kitlelere ulaşmanız gerekir.
Online Pazar Yerlerinin Avantajları
Düşük maliyet
Online pazar yerlerinde, firmalar kendilerine ait bir mağaza açabilirler. Sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurmaya gerek kalmadığı gibi bu platformlar ve online pazar yerleri üzerinde mağaza açmanın maliyetleri daha düşük olacaktır. Ancak her işte olduğu gibi bu tip online pazar yerleri üzerinde bir mağaza açtığınızda aylık mağaza bedelleri ödemeniz gerektiğini de göz önünde bulundurmalısınız.
Teknik konularla ilgilenmezsiniz
Kendi e-ticaret sitenizi kurduğunuzda teknik ve altyapı konularının bir kısmını kendiniz yönetmeniz gerekebilir. Ama online pazar yerleri üzerinde mağaza açtığınızda teknik altyapı işleriyle ilgilenmek zorunda kalmazsınız. Web sitesi yönetimi, sitenin bakım işleri gibi konularda herhangi bir sorumluluğunuz olmadığından, maliyet açısından herhangi bir sorununuz olmaz.
Geniş kitlelere ulaşma fırsatı
Online pazar yerlerinin kendilerine ait kitleleri bulunmaktadır. Burada bir mağaza açtığınız zaman doğrudan bu kitleye ulaşma imkanınız vardır. Sıfırdan bir kitle yaratmak size ekstra bir çalışma yaratacağından yavaşlamanız söz konusu olabilir. Ancak belirli kitlelere direkt olarak ulaştığınızda, bu tip çalışmalara girmeniz gerekmez. Ancak bu kitleler sizin istediğiniz hedef kitle olmayabilir. Bu sebepten ötürü bu kitlenin sadece size hitap eden belli bir kısmına ulaşabilirsiniz.
Rekabeti gözlemleyebilmek
Sizinle benzer ürün kategorisinde, online pazar üzerinden satış gerçekleştiren firmaları daha kolay ve rahat şekilde takip etmeniz mümkündür. Rakip firmaların hangi ürünleri hangi fiyat aralığında sattığını takip edebilir ve buna göre değerlendirme yaparak kendi fiyatlandırma işleminizi rakiplerinize göre ayarlayabilirsiniz.
Online Pazar Yerlerinin Dezavantajları
Mağaza bedelleri ve komisyon kesintileri
Online pazar yerlerinin bir takım dezavantajları da bulunmaktadır. Avantajlarında da bahsettiğimiz gibi aylık olarak ödeyeceğiniz mağaza açma bedellerinin yanı sıra, yaptığınız satışlar sonrasında belli bir komisyon kesintisi de olacaktır. Ürün fiyatlarınızı belirlerken bu komisyon kesintilerini de dikkate almanız gerekir.
Online Pazar da Rekabette öne çıkamamak
Sizin gibi birçok firmanın çoğu online pazar yerlerinde yer aldığı gerçeğini göz önünde bulundurmalısınız. Bu da doğal olarak firmalarla olan rekabetinizin artmasına neden olacaktır. Bu durumda doğru adımlarla plan yapmadan, belirli bir reklam bütçesi ayırmamanız durumunda rekabetten sıyrılamazsınız.
Online Pazar Reklam bedelleri
Online pazar yerleri üzerinde öne çıkmak ve mağazanızın bilinirliğini artırmak için ürünlerinizi satışa sunduğunuz pazar yerine reklam ücretleri ödemeniz gerekebilir. Eğer mağazanız için ek bir reklam bütçesi ayırmazsanız, markanızın görünürlüğü az olacaktır ve bu da büyümeniz konusunda markanıza zarar sağlayacaktır.
Online Pazar ‘da Uyulması gereken kurallar
Her pazar yerinin belirli bir takım kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar genel olarak hem pazar yerini hem de tüketicilerin güvenliğini sağlayan kurallardır ve mağazanızın da sorunsuz bir şekilde pazar yerlerinde yer alabilmesi için, mağazanızı online pazar yerlerine açmadan önce bu kuralları dikkatlice okumanız ve uygulamanız gerekmektedir.
E-ticaret İçin Hangisi daha avantajlı ?
Kendi e-ticaret sitenizi kurmak ile online pazar yerlerinde mağaza açmak arasında bir seçim yapmanız gerekmiyor. Bu ikisi arasında hangisini seçeceğiniz hakkında doğru bir yanıt bulunmuyor. Her iki seçeneğin de kendine has avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Her firmaya ve yapılan çalışmalara göre sonucun verimliliği değişiklik gösterebilir. Sizin belirlediğiniz bütçe birine daha uygunken, yine aynı seçenekte zarara uğrayabilirsiniz.
Bunları iki farklı yol olarak düşünmenin yanı sıra bu ikisini bir arada da kullanabilirsiniz. Kendi e-ticaret sitenizi kurduktan sonra bir marka değeriniz olur ve böylelikle kendi siteniz haricinde, online pazar yerlerinde yer almanız size ek bir satış kanalı oluşturmanız ve bu platformlardaki başka hedef kitlelere de ulaşmanıza olanak sağlar. En önemli nokta internet üzerinden satış yaparken, hangi adımları atacağınıza doğru şekilde karar vermek olacaktır.