E-Ticarette Başarısız Olmanın Nedenleri
E-ticaret yöntemiyle çevrimiçi satış yapan işletmelerin ve kişilerin en önemli amaçları e-ticarette başarılı olabilmektir. Ancak e-ticarette ürün satışı yapan kişilerin ve işletmelerin yalnızca bir kısmı başarıya ulaşabilirken bir kısmı da başarısızlıklarla karşılaşabilmektedir. E-ticaret alanında başarıya ulaşmayı isteyen işletmelerin ve kişilerin bu alanda kaçınılması gereken bazı hatalara dikkat etmeleri gerekmektedir. E-ticarette başarılı olabilmek ve işlerini geliştirmek isteyenlerin dikkat etmeleri gereken bazı unsurlar şunlardır:
İş Planı Hazırlamama
Her alanda olduğu gibi e-ticaret alanında da iş planları oldukça önemli bir yere sahiptir. E-ticarette yapılacak olan iş planları kişilerin ve e-ticaret firmalarının;
- E-ticaret alanı seçimi,
- Tedarik ve ürün seçim zinciri yönetimi,
- Kargo ve sanal pos anlaşmaları,
- Reklam çalışmaları,
Gibi alanlar konusunda ne şekilde hareket etmeleri gerektiğini göstermektedir. Yapılacak olan iş planları ile kişiler ve işletmeler e-ticaret alanındaki iş süreçlerini ne şekilde yönetebileceklerini ve karşılarına çıkabilecek olan problemler ile nasıl başa çıkabileceklerini öğrenebilmektedir.
Günümüzde e-ticaret yaparak başarısızlığa uğramış olan kişilerin ve işletmelerin yapmış oldukları en büyük hataların başında iş planı hazırlamamak yer almaktadır. İş planı hazırlamayan kişilerin ve işletmelerin e-ticaret alanındaki süreçlerinde nasıl ilerleyeceklerine karar veremedikleri görülmektedir. Bu durum da e-ticaret alanında başarısızlığa neden olabilmektedir.
Bu nedenle e-ticaret alanında başarılı olabilmek bir iş planı hazırlamak ve bu iş planını dahilinde hareket edebilmeye özen gösterilmesi gerekmektedir.
Yanlış E-ticaret Alt Yapısı Seçimleri
E-ticaret yöntemi ile internet üzerinden hizmet ve ürünlerini satacak olan işletmelerin ve kişilerin e-ticaret sitelerini oldukça hızlı şekilde kurmaları ve e-ticaret süreçlerini de oldukça kolay yönetebilmeleri gerekmektedir. Bu sebeple tüm e-ticaret firmalarının profesyonel olarak e-ticaret alt yapısı tercih etmeleri gerekmektedir.
Günümüz şartlarında e-ticaret yaparak başarısızlığa uğrayan pek çok işletmenin e-ticaret sitesi kurarken yanlı bir alt yapı ve ya yanlış bir yöntem tercih ettikleri görülmektedir. Genel olarak e-ticaret alanında başarısız olan pek çok işletme e-ticaret sitesi yazdırma veya açık kaynak kodlu alt yapı yöntemlerini tercih etmeyi uygun bulmaktadır.
E-ticaret sitesi yazdırma yöntemini kullanmayı uygun gören işletmeler genel olarak sermayelerinin yaklaşık olarak %20 ile %50’lik bölümlerini çalışmış oldukları yazılım firmalarına harcamaktadır. E-ticaret sitesi yazdırma yöntemini kullanmayı uygun bulan işletmeler bu yöntemle proje temelli olarak çalıştıklarından site kurma süreleri 12 ay gibi bir süreye kadar uzayabilmektedir.
E-ticaret sitesinin kurulma süreçleri uzadığı durumlarda işletmeler genellikle e-ticaret alanına yönelme fikirlerini ertelemeyi tercih edebilmektedir. Yani bu yöntem e-ticarette başarısızlığa sebep olabilmektedir.
Açık kaynak kodlu alt yapılarla e-ticaret sitesi kurarken işletmeler genellikle sermayelerinin yaklaşık olarak %20 ile %30’luk bir bölümünü yazılımcı, tema ve geliştirme masraflarına harcamaktadır. Açık kaynak kodlu yazılımlar, işletmelerin e-ticaret sitelerini kurma süreçlerini uzatabilmektedir.
Zamanı İyi Yönetememe
E-ticaret alanı bakıldığında çevrimiçi bir alan olarak gözüküyor olsa da e-ticarette zamanı iyi yönetebilme oldukça önemli unsurların arasında yer almaktadır. Günümüzde bakıldığında pek çok işletmenin zamanı iyi yönetememekten kaynaklı bazı başarısızlıklara uğradıkları görülebilmektedir. Yani e-ticaret alanında zamanı iyi yönetememek başarısızlığın sebepleri arasında bulunmaktadır.
Yanlış E-ticaret Sitesi Tasarımı
e-ticaret alanındaki başarısızlık nedenlerinden bir diğeri de yanlış e-ticaret sitesi tasarımı yapılmasıdır. Bunun nedeni de internet üzerinden alışveriş yapmakta olan kişilerin internetle ilgili kullanım alışkanlıklarının zamanla değişiklik gösteriyor olmasıdır. Gerçekleşmekte olan değişiklikleri takip edemeyen e-ticaret işletmeleri e-ticaret alanında başarısızlıklarla karşılaşabilmektedir.
Bu sebeple başarısızlıklarla karşılaşmak istemeyen e-ticaret işletmelerinin, e-ticaret site tasarımlarını yaparken dikkat etmeleri gerekli olan bazı unsurlar yer almaktadır. Bu unsurlardan bazıları;
- E-ticaret siteleri tasarlanırken responsive temaların kullanılmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni de günümüzde internetten yapılmakta olan alışverişlerin yaklaşık %75’nin mobil cihazlardan yapılıyor olmasıdır.
- Siteler tasarlanırken navigasyon menülerin yaratılmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
- Özellikle kurumsal sayfa tasarımlarına önem verilmesi gerekmektedir.