E-ticarette Dinamik Fiyatlandırma Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

E-ticaret sektörüne entegre edilebilen onlarca stratejiden bir ya da birkaçını doğru bir şekilde uygulamak, başarılı bir iş çıkarmanın temelini oluşturmaktadır. E-ticaret firmalarının kazancını arttırmada önemli bir rol oynamaktadır. E-ticaret firmalarının kazancını arttıran detaylardan bir diğeri de ürünün fiyatıdır. Ürünün fiyatını maksimuma çekmek, firmalara maksimum kazanç sağlayacağı anlamına gelmemektedir. Bu noktada dinamik fiyatlandırma sistemi devreye girmektedir. Peki, dinamik fiyatlandırma sistemi nedir? E-ticarette dinamik fiyatlandırma sisteminden nasıl yararlanılır? Gelin bir göz atalım.

Dinamik Fiyatlandırma Sistemi Nedir?

Ürün ve hizmetlerin satış fiyatının alıcıya, zamana, arz ve talebe göre sıklıkla güncellenmesi şeklinde uygulanan sistem, dinamik fiyatlandırma olarak adlandırılmaktadır. Bu sistemde bir ürün ya da hizmetin satış fiyatı sadece dönemsel kampanyalarla düşürülmek yerine anlık olarak değişebilmektedir. Özetle, aynı ürünün birden fazla fiyata sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Dinamik fiyatlandırma sistemine örnek verilecek olursa, bir sinema biletinin öğrenciye indirimli satılırken yetişkinler için farklı bir satış fiyatının olmasıdır. Bu durum müşteri grubuna göre dinamik fiyatlandırılmaya örnektir.

Dinamik Fiyatlandırmanın E-ticaretteki Yeri ve Önemi Nedir?

Dinamik fiyatlandırmanın e-ticaretteki yeri ve önemi oldukça fazladır. Çünkü tüketiciler farklı bir sekmede fiyat karşılaştırması yapabilmektedir. Bu da aynı ürünü daha düşük fiyatlarla satan siteleri keşfetme ihtimalini ortaya koymaktadır. Bu durumda müşteriler sizin ne oranda indirim yaptığınıza değil, arz ve talep dengesinin piyasadaki fiyat ortalamasını ne seviyeye çektiğine bakmaktadır. Sizler de arz ve talebi iyi takip ettiğinizde ilk fırsatta kar marjını maksimuma çekebilirsiniz.

Dinamik fiyatlandırma sistemi, e-ticaret firmalarının sattığı uzun süre dayanmayan veya mevsimsel özelliklerini kısa sürede yitiren ürünler için de oldukça avantajlıdır. Bu sistem ile firmalar ürünleri kullanışsız hale gelmeden satabilmektedir.

Dinamik Fiyatlandırmanın Firmalara Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Dinamik fiyatlandırma, dikkat edilmediği takdirde firmalara dezavantaj sağlayabilmektedir. Bu durum da tüketicilerin akıllarında soru işareti bırakabilmektedir. Fakat yine de dinamik fiyatlandırmanın e-ticaret dünyasına sağladığı avantajlar yadsınamamaktadır. Dinamik fiyatlandırmanın firmalara sağladığı avantajlar şunlardır:

  • E-ticaret firmaları pazar trendlerinden uzak kalmadan kampanya düzenleyebilmektedir.
  • Firmaların fiyat dalgalanmasını kolaylıkla optimize edebilmeleri mümkündür.
  • Dinamik fiyatlandırma firmaların stok fazlalığının doğmasına engel olmaktadır.
  • Farkı segmentteki müşteri gruplarına aynı anda satış yapabilme imkanı sunmaktadır.
  • Firmalar güçlü rakip firmalara karşı rekabet avantajı elde edebilmektedir.
  • Kar marjı düşük ürün ve hizmetler için sürümden kazanma fırsatını yakalamaya olanak sağlamaktadır.

E-ticarette Dinamik Fiyatlandırma Stratejileri Nasıl Uygulanır?

Aynı ürüne farklı fiyatlar belirleyin

E-ticarette dinamik fiyatlandırma stratejilerini uygulamaya başlarken öncelik olarak müşterilerinizi belirli kriterler doğrultusunda gruplandırmalısınız. Ardından az ve talepler doğrultusunda aynı ürünün paketini, paket içeriğini ve benzer özelliklerini çeşitlendirmelisiniz.

Zamandan kazanın

Genellikle otel gibi işletmelerin ve seyahat firmalarının dinamik fiyatlandırma stratejisini uygulama şekilleri zaman ayarlıdır. Satın alınan hizmetin kullanılabileceği zaman yaklaştıkça fiyatı arttırmak veya düşürmek suretiyle ürünü ve hizmeti daha değerli hale getiren bir uygulamadır.

Şeffaf olun

E-ticaret firmalarının kazancını ciddi oranda arttıran dinamik fiyatlandırma stratejisi, tüketici tarafından olumsuz tepkilere neden olabilmektedir. Çünkü bir tüketicinin firmanızdan satın aldığı bir ürünü kısa süre sonra farklı bir firmada daha düşük bir fiyatla görmesi, müşteriyi memnun etmemekle birlikte markanıza olan sadakati de azalmaktadır. Bunun önüne geçmek adına şeffaf davranmanız gereklidir. Bu noktada dinamik fiyatlandırma stratejisi uyguladığınızı mevcut ve potansiyel müşterilerinize göstermelisiniz. Hangi müşteri grubunun, neden daha uygun fiyatla alışveriş yapabildiğini net bir şekilde ifade etmelisiniz.

Sadakat programı ile indirim kuponu dağıtın

E-ticaret firmaları bazı dönemlerde müşterilerinin hesaplarına sınırlı veya sınırsız sayıda indirim kuponu tanımlamaktadır. Fakat indirim kuponlarını bol bol dağıtmak yerine bir sadakat programı oluşturmak dinamik fiyatlandırma açısından daha etkilidir. Örneğin, ‘3 yıldan eski müşterilere %10 indirim’ ya da ‘1 yıl içerisinde 3 ve üzeri alışveriş yapmış olan müşteriler özel indirim’ gibi markaya sadık olan müşterilere indirim kuponu tanımlayabilirsiniz.