E-ticarette HDD ve SDD Karşılaştırması
E-ticarette bilgisayarı aktif olarak kullanabilmek için bazı program ve bilgilerin yüklü olması gereklidir. Bunun için de depolama aygıtlarına ihtiyaç duyulmaktadır. HDD ve SDD iki farklı depolama aygıtlarıdır. Biz de bu yazımızda HDD ve SDD hakkında bilinmesi gerekenleri ve ikisi arasındaki farkları sizlerle paylaşacağız. Sizler de yazımızdan yararlanarak iki depolama aygıtına e-ticarette yer verebilirsiniz.
HDD Nedir?
Bilgisayar depolama birimi olan Hard diskin kısaltması olan HDD, bilgileri depolamaya yarayan bir aygıttır. Dönen mil üzerinde bulunan parçalardan meydana gelmektedir. Bu parçalar, manyetik kaplı plastik ya da metal plakalar ile plakaların altında ve üstünde bulunan okuma yazma kafalarından oluşmaktadır. Disk üzerindeki manyetik plakalara mıknatıslanma prensibine göre önemli veriler kaydedilmektedir. Önemli olan veriler dijital kod şeklindedir. Takip anlamına gelen track ise kayıt işlemini kolaylaştıran dairesel çizgilere verilen addır.
HDD Çalışma Prensibi Nasıldır?
Genel olarak bütün HDD’ler aynı çalışma prensibine sahiptir. Dijital kod şeklinde olan veriler bir ya da birden fazla manyetik plakanın alt ve üst kısımlarına depolanmaktadır. Kafa adı verilen aygıtlar aracılığıyla depolanan veriler yazılmakta ve okunmaktadır. Bu işlemin devamlılığı sağlayan bir motor mevcuttur.
Günümüzde sıradan bir masaüstü bilgisayar, en az 300 GB ve en çok 1 TB (terabyte) veri depolamaktadır. Hard diske gelen veriler byte olarak depolanmaktadır. Daha iyi anlayabilmeniz adına, fotoğraftaki saniye ve kare olarak düşünebilirsiniz. Bir kare görüntü 24 saniyeden oluşmaktadır. Fakat 1 saniye oldukça kısa bir görüntüye denk geleceği için fotoğrafta da kare terimi kullanılmaktadır.
HDD’nin Performansını Belirleyen Faktörler Nelerdir?
Veri aktarım hızı
Bir saniyelik zaman diliminde aktarılan veri miktarına HDD’nin veri aktarım hızı denilmektedir. Veri aktarım hızı, kullanılan diskin arabirimine ya da diskin özelliklerine göre değişmektedir.
Erişim Süresi
HDD üzerinde okuma ve yazma işlevini üstlenen kafalar bulunmaktadır. Bu kafaların herhangi bir noktaya ulaşması için geçen süreye erişim süresi adı verilmektedir. Bu süre milisaniye (ms) olarak ifade edilmektedir.
Dönüş hızı
Hard diskin depolama işleminin devamlılığı için dönen bir mekanizma yer almaktadır. Bu noktada dönüş hızı, hard diskin bir dakikadaki dönme hızı olarak tanımlanmaktadır. Dönme hızı için RPM kavramı kullanılmaktadır. RPM kavramı, İngilizce’deki Rotate Per Second tanımına dayanmaktadır. Bu değer ne kadar fazla ise veriler o kadar hızlı okunmakta ve yazılmaktadır.
SDD Nedir?
SSD, bir çeşit depolama aygıtıdır. Kısaltmasını İngilizce’deki Solid State Drive tanımından almaktadır. Bu tanım dilimizde katı hal sürücüsü tanımına denk gelmektedir.
SSD’lerin en önemli özelliği, herhangi bir mekanik parçaya sahip olmadan hareket edebilir biçimde tasarlanmış olmasıdır. HDD’de olduğu gibi kafa mekanizmasına sahip değildir. Bu nedenle HDD’lere göre çok daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Dolayısıyla masaüstü ve dizüstü bilgisayar donanımlarında en çok tercih edilen aygıt haline gelmiştir. Bunun yanı sıra yüksek veri okuma ve yazma hızına sahiptir. Sıradan bir İDE diske oranla 2 kat daha hızlı olduğunu söylemek mümkündür.
HDD ve SDD Karşılaştırmasında Ortaya Çıkan Farklar Nelerdir?
- HDD ve SDD karşılaştırması yapılırken, SDD disklerin HDD disklere oranla çok daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz. HDD diske sahip olan bir bilgisayar, SDD diske sahip olan bir bilgisayardan çok daha yavaş çalışmaktadır. Bu durum da uygulamaların, oyunların ve eğitim araçlarının yavaş çalışması anlamına gelmektedir.
- HDD disklerde kafa mekanizması bulunmaktadır. Bu mekanizmadaki dönen diskler sayesinde depolama işlemi gerçekleşmektedir. SSD diskler ise kafa mekanizmasına sahip değildir. Bu özelliği ile USB bellek cihazlarına benzetilerek daha fazla avantajlıdır. Fakat aslına bakılacak olursa iki disk de aynı işi yapmaktadır. Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlarındaki aynı verilere erişim sağlamaktadır.
- SSD’ler belli bir kapasiteye sahiptir. Ancak bu kapasite oldukça geniştir. Bu nedenle bilgisayar donanımlarında tercih edildiklerinde daha uzun ömürlü kullanılmaktadır. HDD’ler ise çok daha hassastır.