E-ticarette Spam Mailin Yeri
Günümüzde herkesin kullandığı ve e-ticarette oldukça önemli bir yeri olan e-posta, iletişim kurmamızı kolaylaştırırken aynı zamanda da istenmeyen içeriklere maruz bırakmaktadır. Ticari reklam amaçlı toplu olarak gönderilen istenmeyen içeriklere sahip e-postalara spam adı verilmektedir. Spam mailler, kullanıcıların izni olmadan gönderilmesinin yanı sıra onları rahatsız etmektedir. Bu nedenle e-ticaret firmalarının spam mail konusunda dikkat etmeleri gerekmektedir. Biz de bu yazımızda sizleri spam mail konusunda bilinçlendireceğiz. Sizler de kimi zaman oldukça zorlayıcı olan spam konusunda detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Spam Mail Nedir?
İngilizce bir kelime olan spam, Türkçe’de ‘istenmeyen’ anlamına gelmektedir. Spam mail ise kullanıcıların talep etmedikleri halde e-posta adreslerine gönderilen reklam ve benzeri ticari içeriklere sahip maillerdir. E-ticaretteki spam maillerin çoğu kullanıcıları kandırmayı amaçlamaktadır. Yasal bir zemini olmamakta ya da yarı yasal olarak hizmetini sürdürmektedir.
Spam mailler, e-posta yoluyla gönderilerek kullanıcıların mail kutularına düşmektedir. Spam mail listeleri, Google arama motorunun taranmasıyla, farklı mail gruplarının kullanıcı listelerinin çalınmasıyla veya web üzerinden e-posta adresine ulaşılmasıyla oluşturulmaktadır.
E-ticarette Dikkat Edilmesi Gereken Spam Mail Türleri Nelerdir?
Genel bir tanımla istenmeyen posta olarak tanımlanan spam maillerin içerikleri birbirinden bağımsızdır. Spam mailler farklı türdeki içeriklere de sahiptir. Belirli amaçlar doğrultusunda kullanıcılara gönderilmektedir. Pek çok farklı türü mevcuttur. E-ticarette dikkat edilmesi gereken spam mail türleri ise şunlardır:
- Ticari reklamlar ve tanıtımlar
- Kampanyalar ve duyurular
- Ürün pazarlama amacı taşıyan içerikler
- Belirli bir konu hakkında kamuoyu oluşturma amacı bulunan içerikler
- Gerçeği yansıtmayan içerikler (hızlı saç uzatma, kolay kilo verme, diz ağrılarına iyi gelme vs.)
- UBE içerikleri (istenmeyen toplu e-postalar)
- Siyasi ya da ideolojik amacı taşıyan içerikler
Spam Mail Konusunda Bilinmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
E-posta sağlayıcıları tarafından kullanıcıların izni olmadan gönderilen ve kaynağı belli olmayan spam mailler, junk mail olarak da adlandırılmaktadır. Bu mailler güvenilir iletilerden ayrılarak istenmeyen postaların toplandığı spam klasörüne düşmektedir. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, nadir de olsa gerekli e-postaların da spam klasörüne düşebilmeleridir. Bu nedenle spam klasörü tamamen silinmeden önce mutlaka kontrol edilmesinde fayda vardır.
Bahsedilenin aksine bir durum da yaşanabilmektedir. Kimi zaman da spam mail iletileri gerçek mail klasörüne düşebilmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız zaman, spam olarak bildir komutuyla gelen maili spam klasörünün içine aktarabilmeniz mümkündür. Bu komuttan sonra, o kaynaktan gelen tüm e-postalar artık spam mail olarak tanımlanarak spam klasörünün içerisine dahil edilecektir.
Spam Mail Nasıl Açılır?
Spam mail açarken izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
- Mail hesabınıza giriş yapın
- Spam klasörüne girin
- Açmak istenilen maili seçin
- Sağ üst kısımda yer alan ‘spam değil’ kısmını işaretleyin
- Spam klasöründen çıkın
- Güvenilir iletilerin olduğu gelen kutusuna girin
- Gelen kutusunda spamdan çıkardığını maili göreceksiniz
- Maili açarak normal bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.
Spam Mail Nasıl Engellenir?
E-ticarette spam mail konusunda en çok merak edilen sorulardan biri de ‘Spam mail nasıl engellenir?’ sorusudur. Herhangi bir kişi veya firmadan gelen mailleri spam mail engelleme özelliği ile engellemek mümkündür. Bu özellik ile kişi veya firmalardan gelen iletiler spam klasöründe saklanmaktadır. Gmail hesabına giriş yaparak ayarlar sekmesi üzerinden ya da mailin sağ üst kısmına tıklayarak spam mailleri engelleyebilirsiniz.
Spam Score Nedir? Kriterleri Nelerdir?
Spam score, e-ticaret sitesine ait ya da baclink verilen farklı siteler ait olan spam sayısını analiz etmeye yarayan bir sistemdir. Bu sistem oldukça güvenilir olan MOZ tarafından geliştirilmiştir. Bu noktada bilinmesi gereken spam score kriterleri şunlardır:
- Kullanılan sitedeki sayfa sayısının az olması,
- Uzun bir alan adına sahip olunması,
- .info, .cc gibi spam uzantılarının kullanılması,
- Alan adında rakam bulunması,
- Google etiket yöneticisinin kullanılmaması,
- Çift tıklama reklam etiketinin kullanılmasıdır.