Günden güne gelişen dijital dünyayla birlikte tüketicilerin satın alma kararları a değişmektedir. Tüketiciler geleneksel alışverişten online alışverişe doğru hızla yönelmektedir. Bu nokta e-ticaret firmaları da tüketicilere hitap edebilmek için çok kanallı pazarlama çeşitleriyle karşımıza çıkmaktadır. Omni channel yani çok kanallı pazarlamanın kendi içerisinde iki farklı çeşidi vardır. Bunlar Showrooming ve Webrooming’tir. Peki, bunlar nedir? Bu yazımızda omni channel pazarlamadan ve çeşitlerinden bahsedeceğiz. Sizler de bir e-ticaret firması olarak yazımızdan yararlanabilir, detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Omni Channel Pazarlama Nedir?

Müşterilerin mobil cihazlarda, masaüstü bilgisayarlardan veya fiziki bir mağazadan ürün ve hizmet alışverişi yapabilmeleri için sorunsuz bir müşteri deneyimi sunulması adına yapılan çok kanallı pazarlama çalışmaları omni channel pazarlama olarak tanımlanmaktadır. Omni channel pazarlama, tüketicilerin ürün satın alma aşamalarının hepsini kapsamaktadır. Aynı zamanda omni channel ile müşterilerin davranışlarını, alışveriş alışkanlıklarını ve alışveriş yaptığı kanalları analiz etmek amaçlanmaktadır. Tüm bunların yanı sıra showrooming ve webrooming olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.

Showrooming Nedir?

Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu ürünleri somut olarak incelemektedir. Ürün ve fiyat karşılaştırması yapabilmek için detaylı bir inceleme yapmaktadır. Omni channel pazarlamanın türlerinden biri olan showrooming ile tüketiciler fiziki mağazalarda ürün ve fiyat incelemesi yaparak en iyi fiyata sahip olan ürünü online olarak satın alınması mümkündür. Genellikle fiziksel bir mağazada beğenilen ve satın alınmak istenen bir ürünün fiyatı online olarak sorgulanmaktadır. En uygun fiyatlı bir e-ticaret sitesi bulan müşteriler ürünü fiziksel mağazadan almak yerine online üzerinden satın almayı tercih etmektedir.

Showrooming’in Tüketicilere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Showrooming yapmak, tüketicilere pek çok avantaj sağlamaktadır. Avantajlara sahip olan tüketiciler de e-ticaret firmaları için doğrudan faydalıdır. Showrooming’in tüketicilere sağladığı önemli avantajlar şunlardır:

  • Tüketicilerin fiziki mağazaları ziyaret edebilmesi
  • Bir ürünü fiziksel mağazada direkt olarak test edebilmesi
  • Google gibi arama motorlarında veya perakendeci uygulaması aracılığıyla fiyatları karşılaştırmak için fiziki mağazadayken bir mobil cihaz kullanılabilmesi
  • En düşük fiyatlı ürünün online üzerinde bulunabilmesi
  • Fiziki mağazaya oranla online mağazalarda daha düşük fiyata sahip olan ürünlerin satın alabilmesi

Webrooming Nedir?

Tüketicilerin ürün satın alma işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için fiziki mağazaya gitmelerine gerek kalmadan araştırmalarını bir online mağaza aracılığıyla gerçekleştirmesi olayına webrooming denilmektedir. Webrooming’in amacı, tüketicilerin ürünü online olarak araştırması fakat fiziki mağazalardan satın almasıdır.

Tüketicilerin webrooming yapmak için pek çok sebebi vardır. Bu sebepler şunlardır:

  • Tüketicilerin satın alma işleminden önce ürünü görebilmesi
  • Tüketicilerin gerçek kullanıcılardan gelen ürün hakkındaki yorumları inceleme fırsatının bulunması
  • Ürünü satın almadan önce stokta olup olmadığının takip edilmesi
  • Ürünün kargolama ve teslim edilme gibi zaman kaybettirecek ve masrafa neden olabilecek süreçlere gerek duyulmaması

E-ticaret Firmaları Webrooming ve Showrooming’ten Nasıl Yararlanabilir?

E-ticaret firmalarının webrooming ve showrooming sürecinden yararlanabilmesi için müşterilerin siteye ürün incelemek için geldiğinde firmaların onların satın alma kararlarını olumlu bir şekilde etkilemesi gereklidir. Bunun yanı sıra mağazaya gelerek ürünü satın alan müşterilerin online olarak e-ticaret firmasına bağlanması oldukça önemlidir. Bu noktada e-ticaret firmalarının göz önünde durması gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar şunlardır:

Müşterilerin mağazadan ayrılmasının ardından bile onlarla iletişimde kalınması: Tüketiciler mağazadan satın almayı tercih etse bile onları aktif bir potansiyel müşteriye çevirmek için e-ticaret firmalarının onlarla iletişimi bırakmaması gereklidir. Bu noktada firmalar e-posta pazarlama, ürün çeşitliliği, site tanıtımı ve ödeme seçenekleri hakkında bilgi gibi pek çok konuda iletişim kanallarını kullanmalıdır.

Avantajlı kargo seçeneklerinin sunulması: Kargo masrafı ve teslimat zamanı gibi süreçleri yaşamak istemeyen tüketiciler alışverişlerini fiziki mağazalardan gerçekleştirmektedir. Bu noktada e-ticaret firmalarının yapması gereken husus, tüketicilere avantajlı kargo seçenekleri sunmasıdır. Firmaların aynı gün kargo, hızlı teslimat, ücretsiz kargo gibi kargo seçenekleriyle tüketicileri cezbetmeleri mümkündür.