Algoritma, belirli bir amaca ulaşabilmek veya belirli bir problemi çözebilmek için tasarlanmış olan yoldur. Bilgisayar biliminde ise bir işi yapabilmek amacıyla tanımlanmış olan, başlangıç durumundan başlanılabilindiğinde, açıkça bir şekilde belirlenebilmiş son durumunda sonlanabilen, sonlu işlemler kümesine verilen isimdir.

Facebook Kullanıcı Sayısı

Facebook, çevrimiçi olarak arkadaşlarınız v aileniz ile bağlantı kurabilmenizi ve paylaşabilmenizi kolaylaştırmakta olan sosyal ağ sitesi olarak bilinir. Mark Zuckerberg adlı kişi tarafından 2004 senesinde kurulmuş olan Facebook dünya çapında en çok kullanıcıya sahip sosyal ağ alanıdır. Dünya genelinde ortalama bir milyarı aşan kullanıcıya sahip olup, Türkiye’deki kullanıcısı ortalama otuz dokuz milyon civarında olduğu bilinir.

Facebook, aileniz ve arkadaşlarınız ile iletişimde bulunabilmeniz için durum güncellemeleri yayınlamanıza ve mesaj gönderebilmenize imkân tanır. Kişisel kullanıcı sayısının fazla olmasının yanı sıra markaların da ticari amaçlarla kullanmakta olduğu bir alan olarak bilinen Facebook, reklamlar, bağlantılar, fotoğraflar gibi değişik içerik türlerini barındırır.

Facebook Algoritması Ne demektir?

Her sosyal alanda olduğu gibi Facebook için de algoritmalar oldukça önem taşır. Facebook algoritmaları, arama motoru algoritmasının mantığına benzer şekilde çalışır. Kullanıcıya ait tüm gönderiler, bir kullanıcının içerikle alakalı ne kadar olumlu tepkiler verecek olduğuna bağlı olarak sıralar. Anlamlı olan etkileşimleri vurgulamakta olup arkadaşlardan gelmekte olan gönderilere markalara göre öncelikler verir.

Facebook algoritması, erişimleri etkilemekte olan önemli faktörler arasında bulunur.  Algoritmalar sürekli şekilde kendilerini güncellemekte olan bir yapıya sahiptir. Bu sebeple Facebook algoritmasında yer alan değişiklikleri takip edebilmek gönderilerinizin işletmeniz açısından önemli kişilerce görülmesini sağlayabilmek için önemlidir.

Facebook Algoritma Mantığı Ne Demektir?

Facebook algoritması, erişimi etkilemekte olan tek faktör gibi gözükmese de oldukça güçlü sayılabilecek faktörlerdendir. Facebook algoritmasında gerçekleşen değişiklikler takip edilmiyorsa, gönderiler işletmeler açısından en önemli kişiler tarafından görülebilmesini zorlaştırır. Facebook 2019 yılında, kullanıcılarına haber akışlarında görmüş olduklarının üzerinde fazla bir kontrol sağlayarak hatta kullanıcılarına belli gönderinin haber akışında niçin görülmekte olduğunu bulabilme seçeneği vermiş olarak algoritmasında oldukça büyük değişiklik yapmıştır.

Facebook algoritması belirleyici öğeleri şunlardır:

  • Etkileşim oranları,
  • Kullanıcıların gönderilere vermiş oldukları tepkiler,
  • Akışta yer alan etkileşimler,
  • Kullanıcıların davranışları,
  • Kullanıcıların kimler ile etkileşime girmiş olduğu,
  • Bağlantılar, resimler, videolar gibi içerik türleri,
  • Gönderilerin popülerlikleri,

Facebook Algoritması Dezavantajları

Facebook algoritmaları 2022, bir seri hesaplamalardan oluşmakta olup, bunlara dayalı olarak en fazla beğenebileceğinizi düşünmüş oldukları gönderileri akışta en üst sıralara çıkarmaktadır. Ticari amaçlarla kullanılmakta olan hesaplar açısından bu durum bir dezavantaj olarak görülebilir. Kullanıcılara genellikle gösterilmeyen markalar bu anlamda algoritmadan olumsuz etkilenebilir.

Facebook Algoritmasını Besleyen Alanlar

Envanter

Facebook algoritması ilk olarak kullanıcılarla alakalı bilgileri düzenlemekle işe başlar. Bu alanda yer alan tüm içeriği envanter olarak isimlendirir. Envanterler arkadaşlardan gelmekte olan gönderiler, beğeniler, etkileşime girilen sayfalar, ilgi duyulan sayfalar, kişiler ve gruplardan meydana gelir.

Sinyaller

Metriklerin çeşidine göre aktif ve pasif olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır. Bir eylem bulunmaz. Aktif olan sinyallerse etkileşime girilmiş olan eylemler şeklinde ifade edilmektedir. Yanıt, yorum, paylaşım, beğeni tarzındaki etkileşimlerden oluşur. Bu eylemlerin zamanı, içerik türü, popüler olması, güncel olması tarzındaki özellikleri de oldukça önemlidir.

İlgi Düzeyi

Facebook algoritması her bir içeriğe ait parçanın belli bir kullanıcı açısından ne kadar ilgili olduğunu gösterir. Facebook ilgi düzeyi puanları ne kadar çok yüksek olursa, içeriklerin onlara gösterilebilme olasılıkları da o derecede yüksek olur. İlgi düzeyi puanları tüm kullanıcılar için farklı olur. Facebook algoritmaları sürekli şekilde geliştiğinden aynı kalmaz.

Tahminler

Facebook algoritmaları ne şekilde çalışır denildiğinde kullanıcıların belli gönderiye ne şekilde tepki verebileceğini tahmin ederek bunlara uygun gösterimler yapabilir.  Bu tepkileri Facebook algoritması davranış eğilimlerine, verilen tepkilere, internetteki gezinmelere göre yapar.