ETBİS Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Günümüzde e-ticaretin gün geçtikte devleşmesi beraberinde büyüyen pazar hacmini getirmektedir. Ancak büyük pazar hacmine sahip olan e-ticaret firmaları için ulusal bir ölçme ve değerlendirme sistemine ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı gidermek için Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) yürürlüğe girmiştir. Peki, ETBİS nedir? Nasıl ETBİS kaydı yapılır? Kayıt aşamaları nelerdir? Bu sorulara ve hatta daha fazlasına yazımız üzerinden cevap bulabilirsiniz. Sizler de bu sistemden yararlanarak yurt içindeki pazar takibini kolaylaştırabilir ve pazar hacmini sağlıklı bir şekilde hesaplayabilirsiniz.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) Nedir?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), e-ticaret firmalarının erişilebilir hale getirilmesi ve e-ticaret verilerinin sağlıklı bir şekilde takip edilmesi amacıyla 11.08.2017 tarihinde yürürlüğe giren bir sistemdir. Bu sistemle, toplanan tüm e-ticaret verileri için gerekli metodoloji oluşturularak istatistikler üretmek ve istatistiklere göre orta veya uzun vadeli politikalar oluşturabilmek esas alınmıştır. Sistemden yararlanmak isteyen e-ticaret firmalarının öncelik olarak e-devlet üzerinden giriş yapmaları gereklidir. Bunun için KEP (Kayıtlı E-posta) hesabı gereklidir. Bunların yanı sıra ETBİS için gerekli kayıt belgelerinin eksiksiz olmasına ihtiyaç vardır. ETBİS için gerekli kayıt belgeleri şunlardır:

  • Gerçek veya tüzel kişilerin MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası
  • Zanaatkarlar için kimlik numarası ve vergi kimlik numarası
  • E-ticaret ya da aracılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü mobil uygulama ve domain (alan adı)

ETBİS’e Kayıt Olurken Hangi Aşamalardan Geçilmelidir?

Sisteme giriş yapın

ETBİS sistemine e-devlet üzerinden giriş yapılmaktadır. Buradan ETBİS’e kayıt ol alanına tıklayarak MERSİS kaydı olan e-ticaret firmanızı seçmeniz gereklidir. Ardından sizden istenen bilgileri yazarak devam edebilirsiniz. Bu noktada birden fazla site kaydedebilirsiniz. Kaydettiğiniz sitelere firma bilgilerinizin altındaki renkli kutucuklardan ulaşabilirsiniz.

Servis veya hizmet sağlayıcı ekleyin

ETBİS, sistem tarafından yöneltilen sorulara verdiğiniz cevaplara göre kullanıcı tipinizi belirlemektedir. Kendi web sitelerinden ürün satan e-ticaret siteleri hizmet sağlayıcı olarak, büyük bir pazar hacmine sahip olmayan e-ticaret siteleri de servis sağlayıcı olarak belirlenmektedir. Kullanıcı tipiniz belirlendikten sonra site veya mobil uygulama kaydınız karşınıza çıkacaktır.

Mal ve hizmetlerinizi beyan edin

E-ticaret firması olarak satışını gerçekleştirdiğiniz mal ve hizmetleri sıfır veya ikinci el olmak üzere beyan etmeniz gereklidir. Gerekli işaretlemelerden sonra bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Ödeme ve elektronik para aşamasını gerçekleştirin

Bu aşamada İyzico, PayTR gibi ödeme firmalarıyla çalışıyorsanız listeden ilgili firmayı seçmeniz gereklidir. Fakat doğrudan bankalarla çalışıyorsanız ‘anlaşmam yok’ seçeneğini işaretlemelisiniz. İşaretlemenizi kaydederek sonraki adıma geçmek için kaydet ve ileri butonuna tıklamalısınız.

Kargo firmanızı seçin

E-ticaret firmanızın anlaşmalı kargo firmasını ya da firmalarını seçmelisiniz. Bu noktada ilgili alana anlaşmalı firmanızın tarafınıza verdiği üye işyeri numarasını yazmalısınız.

Altyapı sağlayıcınızı seçiniz

Karşınıza çıkacak altyapı sağlayıcıları listesinden e-ticaret paketinizi satın aldığınız firmayı seçmelisiniz. Eğer altyapı sağlayıcınız listede yoksa Ticaret Bakanlığı merkezini arayarak durumu bildirmeli ve gerekli eklemelerin yapılmasını talep etmelisiniz.

Veritabanı lokasyonunu ekleyin

Altyapı sağlayıcınızı seçtikten sonra kişisel verilerin tutulduğu veritabanı lokasyonunu eklemelisiniz. Genellikle Site Builder e-ticaret kullanıcıları veritabanı lokasyonunu Türkiye/İstanbul olarak eklemektedir. Fakat farklı bir lokasyonda veritabanınız mevcut ise bunları da ekleyebilirsiniz.

E-ihracat bildirimi yapın

Yurtdışına satış yapan bir e-ticaret firmasıysanız, bunu bildirmeniz gereklidir. Bu noktada ülke ve ödeme türleri bazında istatistiksel bilgileri eksiksiz bir şekilde gerekli alana doldurmalısınız. Fakat sadece yurtiçi kapsamında satış yapan bir e-ticaret firmasıysanız e-ihracat faaliyetim yok seçeneğini işaretleyerek son adıma geçebilirsiniz.

Site doğrulaması yapın ve kayıt işlemini tamamlayın

ETBİS’in son kayıt aşamasında sitenize ETBİS QR kodunu sitenize eklemeniz gereklidir. Ardından da site doğrulamasını yapabilirsiniz. Siteniz doğrulandıktan sonra kayıt işlemleri tamamlanmış olacaktır. Sizler de vakit kaybetmeden ETBİS’e kayıt olmalısınız. Aksi takdirde 5000 TL’den 25.000 TL’ye kadar adli para cezasını ödemekle yükümlü olacağınızı unutmamalısınız.