Etsy Sitesinde Komisyon Oranları
Etsy’nin komisyon oranlarından bahsetmeden önce Etsy hakkında belirli bilgi birikimine sahip olmak gerekir. Etsy, 2005 yılında Amerika’nın Brooklyn eyaletinde el emeği ürünlerin çevrimiçi satışını gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş bir pazaryeridir. Ülkemizin, yurtdışı e-ticareti ile uğraşmak için faydalı olan bu platformda uluslararası satış gerçekleştirmek isteyen tasarımcılar yer alıyor. Satıcılarına hem yurtdışına yayılma fırsatı sunarken hem de marka bilinirliklerini arttırarak ürünlerin daha geniş kitlelere hitap etmesine yol açıyor. Etsy Türkiye denilince birçok el yapımı ürünün satışa çıktığı görülüyor. Etsy gibi pazaryerlerinden satış yapmak isteyenler komisyon kesilmesi gibi dezavantajlarla karşılaşacaktır.
Etsy’de Mağaza Sahibi Olmak
Etsy’de satış yapmak isteyenlerin yapacağı ilk şey mağaza başvurusu yapmak. Etsy’nin internet sayfasına giriş yaptıktan sonra kullanıcılar, sayfanın en alt bölümüne inerek “Sell On ETSY” butonuna tıklamalıdır. Site sizleri Etsy’nin mağaza açma bölümüne yönlendirecektir. Ardından ilgi sayfada “Open Your ETSY Shop” bölümüne tıklanılması istenir. Açılan sayfada sizlerden e-mail adresiniz istenir ve bir şifre girmeniz gerekir. İstenilen işlemler tamamlandıktan sonra Etsy’nin mağaza ekranına yönlendirilmeniz yapılır.
Tüm bu işlemlerden sonra birkaç ayarı kendinize göre düzenlemeniz istenir. Bunlar; alışveriş dilleri, alışverişte kullanılan para birimi ve satış gerçekleştirilecek il gibi maddelerdir. Ardından kendinize bir mağaza adı bulmalı ve ürün ile ürün fotoğrafları eklemesi adımına geçiş yapmanız gerekir. En son adım ise ödeme seçeneklerinizi belirleyerek fatura ayarlaması yapmanız. Böylelikle Etsy’de mağaza açma işleminiz gerçekleştirilmiş olacaktır.
Etsy Komisyon Oranı
Satışı sağlanan ürünlerin kategorilerine göre değişiklik göstermektedir. Etsy’nin gider bütçesine bakıldığı zaman işlem ücretleri, ödeme işlemi ücretleri ve reklam ücretlerini görürsünüz. Satıcılar da her eklediği ürün başına 0,29 dolar listeleme ücreti verir. Listeleme ücretleri 4 ayda bir yenilenmekte olup ürünler satılıncaya dek etkindir. %5’lik işlem ücretleri de satılmakta olan ürünlerin bedelinden kesilir. %6,5+3 tl işlem ücreti de Etsy’de bulunan standart ödeme miktarıdır. Etsy’nin bir diğer komisyon türü olan site dışı reklam ücretleri, Etsy’nin sizlere sunduğu site dışı reklamlardan satılan ürün için kesilen bedellerdir.
Etsy’de Niçin Satış Yapmalıyım?
Sizlere sunduğu en önemli avantajlardan biri yurtdışına açılabilme imkanıdır. Bununla birlikte marka bilinirliğinizi arttırabilir, hedef kitlenizi genişletebilir ve varsa e-ticaret sitenizi tanıtarak pazarlama avantajlarından yararlanabilirsiniz. Etsy, çoğunlukla yurtdışına satışları gerçekleştirdiği için bu pazaryerini tercih eden kişiler markalarını daha kolayca tanıtırlar.
Etsy üzerinden satış yapmak isteyenlerin amaçlarından birisi döviz türünden kazanç sağlamak istemeleridir. Yurtdışı menşeili bir pazaryeri olan Etsy de çoğunlukla Euro ya da Dolar üzerinden satış yapar. Böylelikle de döviz kazanmış olurlar. Ülkemizin pazaryerlerindeki satıcılar göz önüne getirildiğinde bu kişilerin sadece ikametgahı Türkiye’de olan kişilere satış yaptığı bilinmektedir. Etsy’de ise yurtdışı satışları olduğundan farklı ülkelerdeki bireylere de satışlar yapılmaktadır.
Etsy Satışlarını Arttırmak İçin Hususlar
Etsy gibi uluslararası pazaryerlerindeki rekabet oranları çok yüksektir. Tanınır olmak ve müşteriler arasında ön plana çıkabilmek oldukça önem arz eder. Aksi takdirde binlerce satıcı arasında yok olurlar. Bu sebeple Etsy’de mağaza açmak isteyenler belli başlı maddelere dikkat ederek mağazasını ön plana çıkarmak ister. Bu maddeler arasında;
- Kullanıcının yorumlarını dikkate alma ve yanıt verebilme
- Kullanıcıların beklentilerine karşılık verebilme
- Müşterilerin memnuniyetlerini kazanmak açısından kişiselleştirmelerden yararlanma
- Rekabetlerin arasından sıyrılmak için uygulama içi reklamlardan yararlanma veya sponsorlu ürünlere yer verme
- Fiyat politikalarında adil davranma ve uygun fiyatlandırma yapma
- Profesyonel, gerçek ve detaylı açıklamalar ile ürün fotoğraflarını destekleme
- Ön plana çıkmayı kolaylaştırmak adına SEO ile uyumlu içeriklerden faydalanma
- E-ticaret sitenizin müşteri talebini arttırma ve sitenizin tanıtımlarını yapma
- Güvenli mağaza profili çizme
- Kargoları vaktinde teslim etme ve özen gösterme