Günümüz internet çağı olduğundan artık bir çok alışverişi ve ticareti e-ticaret üzerinden sağlamaktayız. İnternette antika eşya satışı yapmak bu sektör ile ilgilenen şahıs veya kurumların , ürünlerini yalnızca müzayede veya fiziksel ortamda satmaya çalıştıklarını biliyoruz. Bu e-ticaret öncesi yöntemler antika eşya meraklılarına ulaşmayı, böylelikle daha geniş kitleye hitap edebilmeyi zorlaştırmaktadır. Bu durum satışların yapılmasında azalma ve müşteri potansiyeli oluşturamama gibi olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.

İnternette pazaryeri üzerinden satış sağlayabilmek ve profesyonel olarak sektörde devamlılık kazanmak için dikey e-ticarete yönelmekte ve doğru stratejileri izlemekte fayda var. İnternetten antika eşya ve ürün satmak isteyen, internet üzerinden satış yapmanın ipuçlarını, karşılaşabileceğiniz herhangi bir sorunu ortadan kaldırmak için neler yapmanız gerektiğini ve yeni bir site kurmadan önce nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan bir içerik sunmaktayız.

Dikey E-ticaret Nedir?

Kısaca açıklamak gerekirse, sadece belli bir ürün veya ürün grubuna odaklanmış, daha niş, küçük pazar ve hedef kitlelere ulaşan firmalar dikey e-ticaret alanına girmektedir. Son yıllarda özellikle tercih edilen ticaret şekli olarak, direkt hedef kitleye ulaşmak için başarılı sonuçlar vermektedir. Ürününüzün e-ticaret pazar yerlerinde satışını yaparken; bu kanallardan kendi dikey e-ticaret sitenize müşteri çekmek hem satışlarınızı, hem de sektörde bilinirliğinizi artırmış oluyor. Antika satışı da niş bir alan olduğundan web sitenizi buna göre şekillendirebilir ve dikey e-ticaret i deneye bilirsiniz..

Yeni Bir E-Ticaret Sitesi Kurarken Bilinmesi Gerekenler

İnternette antika eşya satışı yapmak için bir şirket kurma zorunluluğunuz bulunuyor. Özellikle kredi kartı ödemeleri alabilmeniz için bankalarla birlikte çalışmanız ve bu noktada bir şirket olarak bu anlaşmaları yapmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti vergi sistemi ve uygulamaları gereğince de internet üzerinden satış yapan kişi ve kurumların vergi yükümlülükleri doğmaktadır. Bu sebeplerle internet üzerinden satış yapabilmek için bir şirketinizin olması gerekmektedir.

Ücretsiz E-ticaret Sitesi Kurmak

E-ticaret sitenizi ücretsiz bir şekilde kurmanız mümkün. WordPress & Woocommerce ve Magento gibi açık kaynaklı yazılımlar ile kendi e-ticaret sitenizi ekstra bir ücret ödemeden kurabilirsiniz. Tabii ki burada alan adı ismi, hosting ve SSL sertifika ücretlerini ödemeniz gerekiyor. Açık kaynaklı yazılımlarla kendi e-ticaret sitenizi kurabilmeniz için daha önceden bu konu hakkında bir tecrübeniz olması gerekiyor. Çünkü bu yazılımlarda doğrudan iletişim kurabileceğiniz ve destek alabileceğiniz kimse bulunmuyor. Tüm çalışmayı kendinizin yapması ya da ekibinizde bir yazılımcı olması gerekiyor.

Bu yazılımcının site tasarımı, güvenlik önlemleri ve online ödemeler konusunda tecrübesi olması oldukça önemli. Açık kaynaklı yazılımlar ücretsiz olsa da, sitenizi kurarken farklı özellikler ve yapacağınız işe özel çözümler için bazı ekstra yazılımlar satın almanız gerekebilir ve bu da zaman içerisinde ekstra maliyetlerin çıkmasına neden olabilir. Eğer bu konuda bir tecrübeniz bulunmuyorsa ve bir yazılımcı ile çalışmıyorsanız, ücretsiz çözümler e-ticaret sitenizi doğru bir şekilde kuramamanıza neden olarak, işinizin başarısız olmasına neden olabilir.

Profesyonel Bir E-ticaret Sitesi mi Düşünüyorsunuz?

Tüketici güveni ve iyi bir görünümü elde etmek bu süreçte sizler ve hedefleriniz için oldukça önemlidir. Stoksuz e-ticarette tüketiciler güvenilir firmalardan alışveriş yapmayı tercih ettiğinden dolayı güvenli bir altyapı seçmeniz gerekir. Bunun dışında, internet sitenizin kullanıcı deneyimini sağlayan hız ve müşterilerinizin sizi internet üzerinde bulmasını sağlayan SEO ayarlarının da olması gereklidir.

Sizlerde stoksuz e-ticaret yaparak kendi işinizi kurmayı istiyorsanız sizlere göre hazırlanmış Epazarsoft e-ticaret paketlerini online mağazanızı kurabilirsiniz. 15 Günlük deneme için demo talebinde bulunarak da hizmetlerimizi hemen deneyebilirsiniz.

Online pazaryerlerinde satış yapmak karlı mı?

Online pazaryerlerinde yani online alışveriş sitelerinde bir online mağaza açmanız size ekstra bir satış kanalı oluşturmanızı sağlar. Buradaki mağazanız ile, bu platformun kendi hedef kitlesine ulaşarak, ürünlerinizi ek bir kanaldan satabilirsiniz. Ancak bir marka bilinirliği edinemediğiniz için sadık müşteri kitleleri oluşturmanız bir hayli zordur. Aylık komisyon ve mağaza bedelleri de gelirlerinizi tam anlamıyla yükseltmenizi zorlaştırabilir. Bu nedenle de online pazaryerlerini bir satış kanalı olarak görmek ve asıl odağınızı kendi e-ticaret sitenizde tutmanız daha sağlıklı bir yaklaşım olur.

Açacağınız E-ticaret Sitesinde Neler Bulunmalı?

Bu adımları tamamladınız, antika eşyaları internet üzerinden satabilmek için bir şirket kurdunuz ve e-ticaret sitesi oluşturdunuz. Peki satış yaparken ve ürünlerinizi müşteriye sunarken siteniz de nelere dikkat etmelisiniz ?

Antika eşya satışı yapmak

1- İnternette Antika Eşya Satışı Yapmak İçin Ürün Görselleri Kaliteli Olmalı

Örnek vermek gerekirse antika bir ayna satmak istiyorsanız, görüntünüz yansımadığı şekilde direkt karşısında olmadığınız bir açıdan çekmelisiniz veya fotoğraf düzenleme araçlarını kullanmayı biliyorsanız aynadaki yansıma görüntüsünden böylelikle kurtulabilirsiniz, ancak ürünün görseli üzerinde herhangi bir değişiklik yapmayınız. Ayrıca ürünün fotoğraf kalitesinin oldukça yüksek çözünürlükte olması gerekmektedir. Ürünü satın almak isteyen müşteri, görseli incelerken ürünü her açıdan görebilmeli ve detaylarını açıkça okuyabilmelidir. Antika eşya satmak için görsel çok önemli bir yere sahiptir.

2- İnternette Antika Eşya Satışı Yapmak İçin Ürün Açıklaması İlgi Çekici Olmalı

Antika ürün meraklıları veya müşteriler için sunacağınız görsellik kadar ürünün hikayesi de önemli bir detay kazanmakta. Geçmiş tarihlerden günümüze ulaşan ürünlerin, özellikle de antikaların birer hikayeleri olmaktadır. Satışa sunduğunuz ürünlerin kimden, hangi zaman ve nereden kalma olduğunu açıklayıcı ve hoş bir dille açıklama kısmına yazmak, ürüne olan ilginin artmasını sağlayacaktır.

3- İnternette Antika Eşya Satışı Yapmak İçin Müşteri Destek Sisteminiz Olmalı

Antika ürün satın almadan önce alıcının ilk ilgilendiği konu ürünün veya internet sitesinin sahte olup olmayışıdır. Bu gibi durumları müşterinin aklında soru işareti bırakmamak için bir destek bölümü oluşturmanız gerekmekte. Müşteri sitenize geldiğinde canlı destek bölümünden bir müşteri temsilcisine ulaşmaları, sorularına hızlıca yanıt bulmaları ve kararlarını vermeleri açısından önemli bir unsurdur. Her müşteri ürün satın alacağı sitenin güvenilir ve bir o kadarda herhangi bir sorun olduğunda satıcıya veya mağazaya ulaşılabilirliğini önemsemektedir. Böylelikle müşterinin site içerisinde gezerken netleştiremediği konular varsa kolaylıkla halledilmiş olacak. E-ticaret sitelerindeki müşteri destek sistemleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz e-ticaret sitelerinde canlı destek sistemi kullanmanın önemi adlı yazımızı okuya bilirsiniz.

4- Kargo ve İade Koşulları Oldukça Açıklayıcı Olmalı

Müşteri ve ziyaretçilerin aklında net ve güvenilir bir izlenim bırakmak istiyorsanız, gönderim ve iade koşullarını açıkça belirtiyor olmalısınız. Ürünün kaç günde hazırlanıp kargoya verileceği ve müşterinin eline tahmini ne zaman ulaşacağı bilgisi muhakkak verilmeli. Özellikle antika eşyalar değerli eşya kategorisinde olduklarından kargolama esnasında zarar görmelerini engelleyecek şekilde paketlenmeli, uyarı koyulmalı ve kargo şirketlerine bu durumu ayrıca belirtmek gerekli. Müşteri ürün iadesi gerçekleştirmek istediğinde kendisiyle ilgilenecek yetkiliye kolay ulaşmalıdır. İade koşulları açıkça belirtilmiş olmalı ve sitedeki telefon numarası ile adres bilgileri güncel olmalıdır ve ayrıca canlı destek sağlanabilmelidir.