İnternette Takı Satmak ve Takı Satış Sitesi Kurmak
E-ticaret üzerinden iş yapmak hem markanızı güçlendirmek hem de satışlarınız için ayrı bir kanal oluşturmak adına yarar sağlıyor. İnternette takı satmak ve bijuteri sitesi kurmak girişimcilerin ve işletmelerin tercih ettiği alternatif bir e-ticaret iş modellerinden olmaktadır. Bir e-ticaret bijuteri sitesi kurarak online takı satışı yapabilirsiniz, takı sitesi kurmak için bir şirket kurmanın yanı sıra, doğru e-ticaret altyapısı seçimini yapmanız ve şirketinizi nasıl yöneteceğinizi bilmeniz gerekiyor. Bu yazımızda internetten takı satmak için neler yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde ele alacağız. İnternette bijuteri sitesi kurmak, internette takı satış sitesi kurmak, internette satış yapmak için site kurmak ya da internette takı satmak istiyorum gibi sorularınıza yanıt olacak yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Ayrıca yeni bir e-ticaret sitesi açmak için nelerin gerektiğini konu aldığımız bilgilere göz atabilirsiniz;
E-Ticaret Sitesi Kurmak İsteyenler İçin Başlangıç Tüyoları
Yeni Başlayanlar için 8 E-Ticaret Tavsiyesi
1- Bijuteri Satış Sitesi Açma Süreci
Bijuteri Satış Sitesi Nasıl Açılır?
Bijuteri satış sitesi açmak ya da kurmak için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bir ajans ya da freelancer ile çalışabileceğiniz gibi hazır e-ticaret paketlerini kullanabilir ya da ücretsiz altyapı yazılımları ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz.
Hazır E-Ticaret Paketleri
Hazır e-ticaret altyapı paketlerinden yararlanmak yazılım işlemleriyle ilgilenmenize gerek kalmadan doğrudan satışa başlamanıza ve bu hizmeti sağlayan firmanın sunduğu ekstra özelliklerden yararlanmanızı sağlar. Özellikle bu konuda herhangi bir tecrübesi olmayan ya da bu süreçlerle ilgilenmek istemeyenler için oldukça idealdir. Hazır e-ticaret paketi sağlayıcılarının ek olarak sunduğu özelliklerin yanı sıra aldığınız hizmet karşılığında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız paket sağlayıcılarının müşteri destek hizmetleri ile sorunlarınıza hızlı bir şekilde çözüm bularak işinizi daha verimli bir şekilde devam ettirmeniz mümkündür. Bu paketler sayesinde herhangi bir kodlama ve tasarım bilgisine sahip olmadan tasarımlarınızı yapabilir ve yapacağınız işe daha çok yoğunlaşarak işinizi yönetebilirsiniz.
Açık Kaynak Yazılımlar
Açık kaynak yazılımlar kuracağınız site için bir temel sunar; ancak açık kaynak yazılımları ile ilgileneceğiniz birçok detay bulunmaktadır. Altyapı ve sitenin kurulumunu tamamen sizin yapmanız gerekmekte ve güvenlik yazılım kurulumları, site tasarımı, SSL kurulumları gibi tüm teknik konularla da ilgilenmeniz gerekir. Bu tür işleri yapmak için daha önceden tecrübeniz bulunmuyorsa hem süreci uzatacaktır; hem de birçok kavramı öğrenerek tasarımınızı yapmanız gerekecektir.
Açık kaynaklı yazılımlar ücretsiz olsa da işinizi güvenli bir altyapı üzerine kurabilmek ve tasarımınızı güzelleştirebilmek için ekstra yazılımlar satın almanız gerekebilir. Ayrıca sizin de bu yazılımların kurulumlarını tek başınıza yapmanız gerekecektir.
- Altyapı ve Teknik Problemler: Sitenizin altyapısını kendiniz kurmanız gerektiği gibi teknik problemlerin hepsiyle de sizin ilgilenmeniz gerekmektedir. Sitenin düzenli bakımı ve güncelleme işlemlerini siz yaparsınız ve herhangi bir problem olması durumunda da destek alacak kişiyi bulamazsınız.
- Ek Maliyetlerin Çıkması: Standart açık kaynak yazılımlar sizin tüm ihtiyaçlarınızı karşılamayacağı için ayriyeten ek yazılımlar almanız gerebilir.
- Ödeme Sistemi Entegrasyonları: Açık kaynak yazılımların tümü, tüm ödeme sistemi sağlayıcılarıyla entegre olarak çalışmamaktadır. Bu durum elinizdeki seçenekleri kısıtladığından, bankalarla da doğrudan anlaşmak isterseniz bankaların Sanal POS’larını almanız sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurarken sizi zorlayabilecek bir sürece dönüşebilir.
- Kargo Anlaşmaları: Bu yazılımları kullanırken kargo firmalarıyla bir takım anlaşmalar yapmanız gerekmektedir. E-ticaret altyapı paket sağlayıcıları kargo firmalarıyla anlaşmalı olabildikleri için size daha karlı anlaşmalar yapma imkanı tanıdığı için daha avantajlıdır.
- SSL Kurulumu ve Ücretleri: SSL sertifikanızı ekstra olarak satın almanız gerektiğinden açık kaynak yazılımlar bunları size sunmamaktadır. Ayrıca bu sertifikayı aldıktan sonra kendi altyapınıza da SSL kurulumunu kendiniz yapmanız gerekmektedir.
Ajans veya Freelancer ile Çalışmak
Bijuteri yani takı satış sitesi kurmak için bir ajans ya da freelancer ile çalışma yollarını seçebilirsiniz. Bu yöntemde site tasarımını sizin için yapacak bir firma ya da kişiler bulmuş olursunuz. Bu yöntemde yapmak istediğiniz sitenin tasarımına ve seçeneklerine göre aldığınız hizmetin ücretleri değişmektedir.
Site açma sürecinin uzaması ve sizin talepleriniz doğrultusunda yapılacak çalışmaların artması fiyatın değişmesine neden olmaktadır. Bu sürecin takibinin yapılmasının yanı sıra taleplerinizi en iyi şekilde ileterek, iletişiminizi iyi tutmanız gerekmektedir. Bu yöntem de bir kaç dezavantaj da bulunmaktadır;
- Müşteri Destek Devamlılığı: Ajanslar ya da freelancer’lar tıpkı bir eşya satın aldığınızda garanti süresi olduğu gibi, sizinle çalışmak için belli bir süre belirleyip ve bu süre içerisinde size destek sağlarlar. Tabii ki bu süre dışındaki desteklerin de ekstra bir maliyeti olur. Bu süre aşıldığında yeni bir anlaşma yapılmaması, müşteri desteği alamamanıza neden olmaktadır.
- PR Ajanslar Hakkında bilgi almak için; PR Ajansları ile Çalışırken Bilinmesi Gerekenler yazımıza göz atabilirsiniz.
- Ekstra Özellik Maliyetleri : Açık kaynak yazılımlarda olduğu gibi, sitenize yenilik getirmesi için eklenmesini istediğiniz ek özellikler, bu yazılımların maliyetlerini artırmaktadır.
Online Takı Satış Sitesi Açmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Online takı satış sitesi/ bijuteri sitesi kurmak için öncelikle şirket sahibi olmanız ve şirket kurmanız gerekmektedir. Sanal POS kurulumlarının yapılabilmesi ve fatura kesebilmek için bu şirket kurulumunun yapılması zorunludur. Ödeme sistemlerinin entegrasyonu için de şirket olma zorunluluğunuz olduğu gibi internetten ürün satışlarında vergi yükümlülüğünüz de bulunmaktadır.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs Şirketi Nedir?
Birey olarak kurabileceğiniz anonim şirketlerden veya limited şirketlerden daha küçük yapıda olan firmalara şahıs şirketi denmektedir. Anonim şirket ve limited şirket kurma süreçlerine göre hem daha kolay, hem de daha hızlı olarak kurulumu gerçekleştirilebilir ve vergi mükellefi olabilirsiniz.
Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyetleri
Şahıs şirketinizi kurarken hazırlanan belgeler, imza sirküleri, vekaletname ve muhasebeci ve mali müşavir için ödeyeceğiniz ücretler değişiklik göstermektedir. Şahıs firması kurmanın maliyetleri 600 TL ile 900 TL arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler
- Kimlik fotokopisi,
- (Resimli) İkametgâh senedi,
- Noterden imza sirküleri
- Muhasebecinize ya da Mali Müşavirinize vereceğiniz vekaletname (Eğer bu işlemleri kendiniz yapacaksanız bu vekaletnameye ihtiyacınız olmaz.)
- Açılacak olan iş yeri/ofis kira ise kira sözleşmesi; eğer mülk sahibi siz iseniz tapu fotokopisi
Limited (LTD) Şirket Nedir?
Bir veya daha çok gerçek ya da tüzel kişi/kişiler tarafından, bir ticaret unvanı altında kurulan şirketlere limited şirket denir. Bu şirket türünde birden fazla ortaklık olabilir ve şirket yapısı 50 kişiye kadar artırılabilir. Bu tip şirketlerin esas sermayeleri bellidir ve bu sermaye, esas sermaye paylarının toplamından oluşmaktadır.
Limited Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler ve Maliyetleri
Limited şirket kurarken; maliyetler ortak, müdür sayısı, kira tutarı, sektör ve bulunduğunuz şehre göre değişiklik göstermektedir. Buradaki ücretler bir standart değer olarak sunulmuştur.
- Tek ortak
- Tek müdür
- Sermaye 10.000 TL
- Kira 2.000 TL
Noter Maliyetleri
- Müdür için imza beyannamesi: 1 adet 35 TL
- Kuruluş vekaleti: 1 adet 80 TL
- Nüfus cüzdanı örneği :(her ortak için 3 adet) 30 TL
- Ana sözleşme onayı: 1 adet 150 TL
- İmza sirküleri :(her müdür için 1 adet) 90 TL
- Ticaret defter onayı :(50 sayfalık) 150 TL
- Şirket kuruluşu sonrası mali müşavir vekaleti :120 TL
- Toplam =655 TL
Vergi Dairesi Masrafları
- Kira damga vergisi (kefilli) 2000×12 = 24.000 x1,89 / 1000 = 45,36 TL
- Kira damga vergisi (kefilsiz) 2000×12 = 24.000 x11,37 / 1000 = 272,88 TL
- Her nüsha için damga vergisi ödenmesi gerekir.
Ticaret Odası
Sicil kaydı,
1000 TLFaaliyet Belgesi, 10 TL
Toplam: 1010 TL
Banka
Rekabet kurulu ödemesi: 10.000 x 4 / 10.000 = 4 TL
Sermayenin 1/4’ü bankada bloke edilir. 10.000 / 4 = 2.500 TL. (Bu ücret, şirket kurulumunun ardından geri çekilebilir)
Mali Müşavir
Şirket kuruluş ücreti, 750 TL
Matbaa
Şirket kaşesi, 2 adet: 30 TL
Fatura ve İrsaliye 1 cilt, 50 TL
Toplam: 80 TL
Toplam Maliyet= 2544,36 TL (*kira damga vergisi “kefilli” üzerinden hesaplanmıştır).
Gerekli Olan Diğer Evraklar
Şirket bilgilerinizin yer aldığı evrakların yanı sıra Ticaret Odası’na kayıtlı olmanız da gerekmektedir. Bulunduğunuz şehre göre Ticaret Odası’na kayıt ücretleri değişiklik göstermektedir. Ayrıca bankaların Sanal POS’larını alabilmek için web siteniz üzerinde SSL Sertifikası’nın da olması gerekir. İşinizin kapsamına ve büyüklüğüne göre farklı SSL Sertifika seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.
Epazarsoft e-ticaret paketlerinden yararlanan müşterilerimiz, SSL Sertifikalarını da satın aldıkları pakete dahil edilmiş olarak kullanabilirler.
Sanal Takı Satış Mağazası Ne Kadar Sürede Açılabilir?
İnternetten takı satışı için bir e-ticaret sitesi kurma süreci, yapacağınız işin büyüklüğüne ve mağazanızda neleri kullanacağınıza göre değişiklik göstermektedir. Bir ajans ya da freelancer ile çalıştığınızda bu kişi ya da kurum size işin büyüklüğüne ve taleplerinize göre mağaza kurma da bitiş süresi belirleyecektir. Orta ya da küçük boyutlu işler genellikle 1 aylık bir süreçte tamamlanırken, ek olarak istenebilecek özelliklere göre bu süreç uzayıp kısalabilir.
Hazır e-ticaret paketlerinde ise süreç biraz daha hızlı ilerlemektedir. Belgelerinizin eksiksiz ve tam olması durumunda 1 günde kendi e-ticaret sitenizi açabilmeniz mümkündür. Tabii ki burada site altyapısının hazır olma durumunu ele almaktayız. Sitenize ürünlerinizi ekleyerek satışa başlamak için birkaç günlük süreç sonrasında işinizi kurmuş olursunuz.
Takı Satmak İçin Neden Online Mağaza Açılmalı?
İnternetten takı satışı yapmanız için bir online mağaza açmak size birçok avantaj sağlayacaktır. İnternetten ürün satışı yapabilmek için bir şirketinizin olması şarttır. Ayrıca vergi düzenlemeleri gereği internetten satış yapanlar vergi mükellefi olmaktadılar. Kendi markanızı yaratabilmek için de kendinize ait bir sitenizin olması gereklidir. Kendi markanızı oluşturmamanız, hedef kitleye ulaşmanıza engel olabilmektedir.
Bijuteri / takı satış sitesi kurarak, 7/24 internetten satış yapabileceğiniz gibi hem yurt içi hem de yurt dışına satış yapma fırsatınız olur. Takı satış sitesi açmanın size sağlayacağı diğer olumlu yönleri aşağıda paylaşmaktayız. Ayrıca şu yazımıza gzö atabilirsiniz; Online Alışveriş Sitesi Kurmak Ne Gibi Avantajlar Sağlar?
İnternette Takı Sitesi Kurmanın Avantajları
7/24 Satış Yapma İmkanı
E-ticaret sitenizin olması mesai saatleriniz dışında da haftanın her günü satış yapmanızı sağlamaktadır. 7/24 satış yapabilmeniz ve mağazanızın sürekli açık olması, herhangi bir zamanda sürekli olarak satış yapma imkanı sağlamaktadır.
Kendi Markanızı Yaratmak
İnternetten takı satışı yapmak için bir web sitesi kurduğunuz takdirde, kendi markanızı yaratma imkanınız olmaktadır. Kendi markanızın olması müşteri ve ulaşmak istediğiniz hedef kitlelerinize göre özel reklamlarla ürün ve marka tanıtımınızı yapmak, tüketicilerin sizin hakkınızda bilgi edinmesini ve marka bilinirliği açısından gelişmeniz gibi avantajlar oluşturmaktadır
Dijital Pazarlama Çalışmaları Yapmak
Markanızı oluşturduktan sonra bilinirliğinizi artırmak için dijital pazarlama çalışmaları yapmanız gerekmektedir. Bir e-ticaret siteniz olduğunda dijital pazarlama çalışmalarını doğrudan sitenize göre yaparak hem ürün hem de marka bilinirliğini artıracak çalışmalar yapabilirsiniz.
Ürünlerin Fiyat Politikalarını Dilediğiniz Gibi Düzenleyebilmek
Online pazaryerlerinde mağaza ücretleri, satış başına komisyon ve listeleme ücretleri gibi masraflar ürün fiyatlarınızı daha yüksek belirlemenize sebebiyet verecektir. Fakat kendi e-ticaret siteniz olduğunda siteniz üzerinde ürün fiyat politikalarınızı dilediğiniz gibi belirleyebilir ve daha düşük fiyatlarla ürünlerinizin satışa sunabilirsiniz.
Kampanya ve İndirimleri İstediğiniz Zaman Yapabilmek
Onlinepazar yerlerinde veya bir takım platformlarda ürünlerinize yapacağınız kampanya ve indirimleri dilediğiniz gibi yapmanız zor olmaktadır; ancak kendi siteniz olduğunda dilediğiniz zamanlarda satışlarınızı artırmak için kampanya ve indirim belirleme konusunda yönetimi tamamen sizde olan bir uygulama yapabilirsiniz.
Sadık Müşteri Kitleleri Oluşturmak
Bir marka oluşturduğunuzda marka değeri artırmanız gerekmektedir. Marka değeri demek hedef kitleye ulaşmanızda yarar sağlayacaktır ve böylelikle size sadık müşteri kitleleri de edinme olanağı sağlayacaktır. Sadık müşteri kitlesi oluşturmanız size uzun vadede tekrar alışveriş yapan kitleler olmasını sağladığı için, garanti satılacak ürünler oluşturmanıza da olanak sağlar.
2- Takı Sitesi İçin Hedef Pazar
İnternette takı satışı yapmaya başlamadan önce bir hedef pazarlama oluşturmanız gereklidir. Satmayı planladığınız ürünlerin demografik bilgiler, coğrafi bilgiler, hedef profil, hedef kitlenin alım gücü ve alışveriş alışkanlıkları gibi detaylarını araştırmanız size avantaj sağlayacağından işinizi geliştirmenizde yol gösterecektir.
Hedef Pazar Araştırması Nasıl Yapılmalı?
Sanal pazaryerlerinde sizin kategorinizdeki en çok satan ve popüler ürünleri araştırın.
B2B firmalarının kataloglarını inceleyin.
Sanal pazaryelerindeki kullanıcı ve ürün yorumlarını inceleyin.
İnternet üzerinde takı ve aksesuarları ile ilgili popüler ürünleri araştırın.
Üretici firmaların yeni ürünlerini inceleyin.
Rakip firmaların en çok satan ve popüler ürünlerini araştırın.
Hedef Kitle Araştırması Nasıl Yapılmalı?
Hedef kitle analizi yaparak bir müşteri profili oluşturmanız için araştırma yapmanız gerekmektedir. Bu araştırmalardan bazıları şöyle olmalıdır;
Rakiplerinizin ulaştığı hedef kitleleri araştırarak, müşteri profilinizle ilgili ek bilgiler edinin
Edindiğiniz bilgiler doğrultusunda hedef kitlenizi daraltarak, ulaşmak istediğiniz ideal müşteri profillerinizi belirleyin.
Hedef müşteri profilinizle ilgili varsayımlar yaratmaya başlayın
Varsayımlar üzerinden ilerleyerek birkaç farklı müşteri profili oluşturun
Müşteri profillerinizi ilgi alanları, demografik ve coğrafi bilgiler, alım gücü, satın alma alışkanlıkları gibi detaylar üzerinden kategorize edin
3- İnternette Takı Satmak İçin Hangi Satış Kanalları Kullanılmalıdır?
E-ticaret sitesi kurduktan sonra farklı satış kanallarında da yer alarak ürün satışları yapma olanağınız vardır. Farklı satış kanalları farklı hedef kitlelere ulaşmanızda size yardımcı olur. Bu kanallar arasında sanal pazar yerleri ve platformlar da bulunuyor. Bu pazar yerleri arasında kendi mağazanızı açarak, ürünlerinizi listeleyebilir ve bu pazar yerlerinin kendi kitlelerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Tabii ki bu mecraların kendi kuralları ve uygulamaları bulunduğu için sizin de bu kurallara uymanız gerekmektedir. Bu sanal pazar yerlerinden bazıları şunlardır;
Alibaba
Amazon
eBay
GittiGidiyor
Hepsiburada
n11
ilgili rehberimiz; N11 Mağaza Açma Rehberi
n11ProTrendyol ilgili rehberimiz; Trenyol Mağaza Açma Rehberi
Instagram Üzerinden Takı Satışı Yapmak
Takı satışı yapmanız için yararlanacağınız platformlardan biri Instagram’dır. Son dönemlerde popülerliğinin artması sayesinde kullanıcılar bu mecra üzerinde markaları da takip ediyor. Öncelikle web sitenizi kurduktan sonra ek olarak yeni bir satış kanalı yaratmak için Instagram üzerinde pazarlama ve reklam çalışmaları yapabilir ve ürün ile marka bilinirliğini artırmayı düşünebilirsiniz.
Instagram’da satış yapabilmek için gereken bilgileri bu yazımızda okuyabilirsiniz; Markalar ve İşletmeler İçin 5 Adımda Instagram Hesap Yönetimi
Facebook Üzerinden Takı Satışı Yapmak
Instagram gibi Facebook üzerinde de satış yapma olanağınız var. En çok kullanıcı tabanına ve birçok farklı reklam modeline sahip olması nedeniyle Facebook platformu da takı satışı yapmak için etkili bir mecradır. Buradaki mağaza sayfanız üzerinde reklam çalışmaları yapabilir, katalog ve ürün listeleme özelliklerini kullanarak ürünlerinizi satışa çıkartabilirsiniz.
Facebook’da satış yapabilmek için gereken bilgileri bu yazımızda okuyabilirsiniz; Facebook Üzerinde Paylaşım Yapmak
Toptan Takı Satışı Yapmak
Üretici iseniz ürünlerinizi toptan takı satışı yaparak satabilirsiniz. Toptan satış yapıldığı için B2B hacmi, B2C’ye kıyasla çok daha yüksek olduğu için üretici firmalar için toptan online satış yapmak oldukça önemlidir. Doğrudan firmalara yönelik reklam ve pazarlama çalışmaları yapmak ve toptan alımlara yönelik Adwords çalışmaları yaparak B2B e-ticaret sitenizi büyütebilir ve yeni kitlelere ulaşabilirsiniz.
Yurt Dışına Takı Satışı Yapmak
Türkiye içine satış yapabileceğini gibi yurt dışına da takı satışı yapabilirsiniz. Doğrudan yurt dışı odaklı sanal pazar yerlerini deneyebileceğiniz gibi açılmak istediğiniz pazarları araştırarak doğrudan e-ticaret sitesi de kurabilirsiniz. Ya da mevcut e-ticaret sitenizde çoklu dil seçeneği sunarak, yurt dışı satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
4- İnternette Takı Satmanın İpuçları
ite Yönetimi: Site yönetimi takı satış sitenizi geliştirmek için önemlidir. Ürün ve stok kontrolleri, sayfanızın düzgün çalıştığında emin olmak, SEO çalışmalarını yapmak, sitenin güvenlik açıkları olup olmadığını kontrol etmek, ürünlere gelen kullanıcı yorumlarını düzenlemek ve gelen siparişlerin kontrolünü yaparak doğru kişilere doğru ürünlerin ulaştığından emin olmanız gerekir.
Ürün Yönetimi: Ürün yönetimi düzgün yapılmazsa zarara uğrayabilirsiniz. Yeni ürünlerin takibi, ürün stoklarının kontrolü, depoda ürünlerin konumlandırılması ve raf düzeni, gelen siparişlere göre ürün stoklarının güncellenmesi gibi konuları takip etmeli ve yönetmelisiniz.
Sipariş Yönetimi: Sitenizden alışveriş yapan kişilere doğru ürünleri zamanında ulaştırabilmek için gün içerisinde düzenli olarak sipariş yönetimini yapmanız gerekir. Sipariş takibi yaparak, verilen siparişleri depo bölümündeki çalışanlara ulaştırmalı ve ürünlerin zamanında kargoya verilmesini sağlamalısınız.
Kargo Yönetimi: Sipariş geldiğinde, ürün paketlemelerinin yapılarak zamanında kargo firmasına teslim edilmesi de sizin sorumluluğunuzdadır. Ürünleri kargoya verdikten, ürünün teslim edilene kadarki sürecin de takibini yapıyor olmanız gerekir.
Kargo süreci hakkında bilgi almak için; E-ticarette Kargolama Süreci Nasıl Olmalıdır? yazımıza göz atabilirsiniz.
Pazarlama ve Reklam Çalışmaları: Marka ve ürün tanıtımı yapabilmek ve yeni hedef kitlelere ulaşabilmek için pazarlama ve reklam çalışmalarınızı belli stratejilere oluşturarak, bu çalışmalar için belli bir bütçe belirlemeniz gerekir.
5- Bijuteri E-Ticaret Sitesi Fiyatları ve Site Kurma Maliyetleri
Her e-ticaret sitesi kurarken belirli maliyetleri olmaktadır. İstediğiniz özellikler ve sitede satılacak olan ürün adedine göre bu maliyetler değişiklik gösterebilir. Bu nedenle de net bir rakam söylemek bu noktada doğru olmaz. Seçeceğiniz metoda göre de bu fiyatlar değişiklik gösterebilir.
Özel yazılım ya da açık kaynaklı yazılımları tercih ettiğinizde; altyapınızda olmasını istediğiniz özelliklere ve sitenin ne kadar kapsamlı olduğunu göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. Özel yazılımlarda ekstra hizmetler için ek fiyatlar talep edilir ve bu ek özellikler işin tamamlanma süresini uzatabilir.
Açık kaynaklı yazılımlarda ise temelde gelen kod bileşini ücretsiz olsa da sitenizi daha kapsamlı çalışır hale getirmek için ekstra yazılımlara ihtiyaç duyacağınız için yine maliyetleriniz bu özelliklere göre değişiklik gösterecektir ve artacaktır.
Hazır e-ticaret paketlerini tercih etmeniz durumunda ise; yıllık sabit bir paket ücreti ödersiniz. İhtiyacınız olan paketi ve özellikleri seçtikten sonra tek bir bedel ödeyerek tüm bu hizmetlere sahip olursunuz ve ekstra ücretler ödemek zorunda kalmazsınız.
Seçtiğiniz paketi de dilediğiniz zaman yükselterek, sadece aradaki farkı öder ve daha kapsamlı hizmet almaya hemen başlayabilirsiniz. Özel yazılım ya da açık kaynaklı yazılımlarda bu taleplerin yerine getirilmesi daha uzun bir süreç gerektirirken, maliyetleri de daha yüksek olabilir.
6-İnternette Takı Satışında Rekabet ve Sektör Potansiyeli
Online takı satışında pazardaki rekabeti ve sektörel potansiyeli de göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu işte başarılı olabilmek için açılacağınız pazarı ve bu pazarın dinamiklerini çok iyi biliyor olmalısınız. Rekabetin çok yüksek olduğu bir pazarda, marka değeri yaratmak ve diğer firmalardan pay almak bir hayli zor olacağı için büyük sermayeye ihtiyaç duyarsınız. Eğer pazarın bir potansiyeli yoksa ve daha fazla büyümeyecekse, belli bir süreçte pazar doyuma ulaşacağı için yaptığınız yatırımlar boşa gidebilir. Bu nedenle de rakip ve pazar araştırmanızı detaylı bir şekilde yapmanız gerekir. Bu noktada da rakip analizlerinizde şu konuları ele alabilirsiniz:
Sektörün ve pazarın orta ve uzun vadede nasıl bir gelecek vadettiğini araştırın
Rakip firmaları inceleyerek onların listesini çıkartın
SWOT analizi yapın
Pazarın en büyük oyuncularını ve onların sermayeleri ve çalışmalarıyla yarışıp yarışamayacağınızı araştırın
Satacağınız ürünlerin fiyat aralıklarını ve kar marjlarını araştırın
Rakiplerin yıllık satış adetleri ve cirolarını araştırın
7-İnternette Takı Satmak İçin E-Ticaret Alt Yapı Seçimi
E-Ticaret altyapı paketi seçerken dikkat etmeniz gereken özellikler şunlardır;
SEO İçin Özel Araç ve Arama Motorlarına Uyumluluk
Tercih ettiğiniz altyapı paketi size farklı SEO araçları sunabilmeli. Anahtar kelime seçimleri ve sayfalar üzerindeki SEO çalışmalarında bu araçlardan yararlanarak, web sitelerinizin performansını ve kalitesini artırabilirsiniz. Web sitenizde Google uyumluluğunun olmaması, organik kullanıcılara ulaşmanıza engel olur. Bu sebeple de SEO araçları , altyapı paketlerinde önemli bir detay kazanmaktadır.
Online Pazar Yerleriyle Uyumluluk
Sanal pazar yerleri, e-ticaret firmaları için ekstra bir satış seçeneği olduğu için, seçeceğiniz pakette pazar yeri entegrasyonlarının olması işinizi kolaylaştıracaktır. Online pazar yerlerinde mağaza açtıktan sonra tek tek ürün girişleri yapmadan, e-ticaret sitenizdeki ürünleri otomatik şekilde ve kolayca online pazar yeri mağazalarınıza ekleyerek, ürünlerinizi bu platformlarda listelemeye başlayabilirsiniz.
Ürün ve Kategori Yönetimi
E-Ticaret sitenizde önemli konulardan biri de sitenizdeki ürünleri ve kategorileri doğru şekilde yönetebilmektir. E-Ticaret paketinizde bulunması gereken özelliklerden biri de ürün ve envanter yönetimi olmalı. Böylelikle web sitenizdeki ürünleri istediğiniz zaman güncelleyebilir ve yeni ürün oluşturabilirsiniz, ayrıca stok durumlarını kontrol edip yeni kategoriler oluşturarak siteniz üzerinde tüketiciye ürünlerinizi daha iyi sunabilirsiniz.
Müşteri Desteği
Seçeceğiniz altyapı paketinin size iyi bir kalitede müşteri desteği de sunuyor olması gerekir. Altyapı seçiminden sonra da ihtiyacınız olan konularda size çözümler sunuyor olabilmesi ve kaliteli bir hizmet almanızın yanı sıra işinizin kalitesinin de artmasını sağlar. Altyapı sağlayıcı firmayı seçerken, hangi konularda müşteri desteği alacağınızı bilmeniz gerekmektedir.
Ödeme Çözümleri
Ödeme sistemi e-ticarette önemli bir detaydır. Siteniz üzerinde farklı farklı ödeme seçeneklerinin olması, ödeme sistemi çözümlerinin sorunsuz olması müşterilerin rahat bir şekilde alışveriş yapabilmesini sağlar. Çeşitli bankalarla anlaşma yapmanız, kredi kartlarındaki Sanal POS çözümleri sunmanızı kolaylaştırır. Seçtiğiniz altyapı paketinin farklı ödeme yöntemlerinin olduğundan emin olmalısınız.
3D Secure Sisteminin E-ticaret için Avantajları yazımıza göz atabilirsiniz.
Kargo Entegrasyonları ve Yönetimi
Ürünlerinizi kargoya gönderdikten sonra kargo takiplerini yapabilmeniz de önemlidir. Müşteriye kargo teslim bilgilerini açıklayıcı şekilde iletmelisiniz. Kargo takip modülü, yaptığınız işi kolaylaştırdığı gibi siparişlerin de doğru adreslere ulaşmasını sağlar. Bu sebeple de bu altyapı paketlerinin kargo entegrasyonlarının olması ve size alternatifler sunması işinizi kolaylaştıracaktır.
Kargo süreci hakkında bilgi almak için; E-ticaret Sektöründe Hassas Kargolama Sürecinin Önemi yazımıza göz atabilirsiniz.
Sosyal Medya Uyumluluğu ve Entegrasyonları
Web sitenizin sosyal medya platformlarıyla uyumlu olması da bir diğer önemli kriterdir. Sosyal medya platformları pazarlama ve tüketicilere ulaşma konusunda önemli bir yere sahip olduğu için sitenizin de sosyal ağlarla uyumlu olması gerekir. Sosyal medya entegrasyonlarının yanı sıra Instagram’dan satış ve Facebook Mağazası gibi özelliklerin olması size farklı satış kanallarının kapısını açar.
Sosyal medya yönetimi hakkında bilgi almak için E-ticaret İçin Sosyal Medya Yönetimi yazımıza göz atabilirsiniz.
E-posta ve Blog Yönetimi
E-posta pazarlama ve e-ticaret firmalar için halen önemli bir iletişim/pazarlama aracı olarak öne çıkıyor. E-ticaret altyapı paketinizin e-posta yönetimi ve e-posta gönderimi sunuyor olmasına dikkat etmeniz önemli. Böylelikle ekstra bir yazılıma gerek kalmadan kendi altyapınız üzerinden e-posta gönderimleri yaparak, pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz.
İçerik ve pazarlama çalışmaları yapmanız sitenizin Google’daki görünürlüğünü artıracaktır. Hem kullanıcılarla etkileşime girmek, hem onları bilgilendirmek hem de sitenizi güncel tutmak için blog çalışmalarına yönelebilirsiniz. E-ticaret altyapı paketinizin size blog yönetim seçenekleri sunduğundan da emin olmalısınız.
Raporlama ve Seçenek Özellikleri
Siteniz üzerinde gerçekleşen tüm faaliyetleri (satışları, site ziyaretçileri, aylık trafik vb.) altyapı paketinizin size sunması gerekir. Bu verilerin analizi yaparak işinizi daha iyi bir noktaya getirebileceğiniz için, seçtiğiniz altyapı paketindeki raporlama özelliklerine de bakmanız gerekir.