Kanban Ne Demektir ve İş Yönetimlerinde Kanban Metodu Nasıl Uygulanmaktadır?
İş hayatında başlanılmış olan bir projenin hızlı ve hatasız bir şekilde tamamlanabilmesi oldukça önemlidir. Projelerin oldukça hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi, işletmelerin müşteri memnuniyetlerinin artmasına yardımcı olmaktadır. Bu sebeple markalar projelerini hatasız ve hızlı bir şekilde geliştirebilmek için bazı metotlardan faydalanmaktadır. Kanban metodu da işletmelerin tercih etmekte olduğu bir tür proje yönetim metodu olarak bilinmektedir.
Kanban metoduyla hizmet ve ürünlerin gelişim süreçlerini yönetebilmek, doğru stratejiler geliştirebilmek isteyen tüm işletmelerin önce kanban metodu hakkında bilgisi olması gerekmektedir.
Kanban Ne Demektir?
Kanban, Agile metodu içerisinde yer almakta olan bir proje yönetim tekniğidir. Kanban metodu, proje yönetim aşaması içerisinde projelerin görsel olarak yönetilmesine imkân sağlamakta olan bir süreçtir.
İlk kez kanban metodu 2004 senesinde Microsoft tarafından kullanılmaya başlanmış olan bir metottur. David Anderson 2010 senesinde Kanban isimli kitabında bu metodu anlatmıştır.
2016 senesinde de Don Reinertsen, Yalın Ürün Geliştirme süreci konusunda çalışmalar yürütmekte olup, Kanban tekniğiyle proje geliştirmek isteyenlere bir kılavuz yayınlamıştır.
Kanban sistemi proje yönetim aşamalarını kolaylaştırmasının yanında işletmelere bazı avantajlar da sağlamaktadır.
Kanban Metodunun Avantajları
Kanban metodu, bir süreç içerisinde yer alan projelerde kullanılmakta olan görsel bir sisteme verilen addır. İşletmeler bu sistem sayesinde belirli avantajlardan yararlanabilmektedir.
- Kanban metodunu tercih etmek iş akışını kolaylaştırmaktadır.
- Kanban tekniği iş süreçlerinin görselleştirilebilmesini sağlamaktadır.
- Süreç içerisinde bulunmakta olan darboğazların belirlenebilmesini kolaylaştırmaktadır.
- Darboğazların düzeltilebilmesine yardımcı olmaktadır.
- Kanban sistemi ile işletmeler işlerini oldukça hızlı bir şekilde ortaya koyabilmektedir.
- Kanban metodu, uygun değerli bir hızda hareket edilebilmesini sağlamaktadır.
- Kanban yöntemi projelerin yönetimlerinde ekip çalışanlarının verimliliklerini artırmaya yardımcı olmaktadır.
Kısacası Kanban yönteminin, hem ekipte bulunan kişilerin verimliliklerini artırdığını, hem de proje süreçlerini kolaylaştırdığını söylemek mümkündür. Proje yönetimlerini başarılı yürütmek isteyen kişiler ve aynı zamanda bu avantajlardan yararlanmak isteyen kişiler kanban ilkelerine uygun olarak hareket etmeleri gerekmektedir.
Kanban Metodunun İlkeleri Nelerdir?
Kanban metodu uygulamayı tercih ederek proje geliştirmek istemekte olan işletmelerin ve kişilerin uynaları gereken bazı ilkeler yer almaktadır. Bu ilkeler;
- Başlangıç noktası,
- Değişimlere adapte olabilmek,
- Verilen işe saygı ve sorumluluk bilinci,
- Liderliği destekleyebilmek,
Başlangıç Noktası Belirlemek
Kanban metodu, kuruluma gerek olmayan bir proje yönetim metodu olduğundan iş süreçlerinin tüm akışlarında kullanılacak bir metottur. Yeni projelerde projelerin başlangıçlarında kullanılırken geliştirilmeye devam eden ya da var olan projelerin de her döneminde kullanılabilmektedir.
Değişimlere Adapte Olabilmek
Bir projenin yönetim süreçlerinde kapsamlı olacak şekilde değişiklikler yapıldığında; hem proje ekibinde bulunan kişilerin, hem de liderlerin değişimlere adapte olabilmeleri oldukça zorlaşmaktadır. Bu durum kişilerin iş akışlarını olumsuz etkilemekte ve performanslarına da oldukça zarar verebilmektedir.
Kanban metoduyla yürütülmekte olan projelerde asıl süreçlerde yapılmakta olan değişikler kişileri teşvik etmelidir ve bu süreçlere yönelik olarak direnç oluşturabilmelerini engellemektedir.
Verilen İşe Saygı ve Sorumluluk Bilinciyle Yaklaşmak
Tüm proje süreçleri incelendiğinde sorumluluk bilincinin en doğru şekillerde gelişmiş olması beklenmektedir. Bunun nedeni de kişiler almış oldukları işlerde ne kadar sorumlu davranırlarsa projelerden alınacak olan verimliliğinde o derece artış gösterecek olmasıdır.
Kanban yöntemiyle kurulmuş olan projelerde mevcut süreçlerde yapılmakta olan değişiklerin sorumlulukları ve görevleri etkilememesi gerekmektedir. Yani organizasyon değişikliklerinden kaçınılması oldukça önemlidir. Kanban metodu kullanılarak proje yönetimi yapılmak istenildiğinde proje ekibinde bulunan kişilerin sorumluluklarına ve görevlerine saygı gösterilmelidir.
Liderliği Destekleyebilmek
Kanban metodunun uygulanmakta olduğu projelerde belirli takımlarda bulunmakta olan liderler yer almaktadır. Liderlerin karar alma süreçlerinde tüm ekip üyelerinin katkıları bulunmaktadır. Ekip içerisinde bulunan herkesin fikirlerine saygı duyulması kanban metodunun daha kolay şekilde yürütülebilmesine imkân sağlamaktadır. Bu sebeple bu metot ile çalışacak olanların liderliği desteklemesi gerekmektedir.