Kendi İşinizi Kurabilmek İçin Altın Kurallar
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber iletişim olanaklarında meydana gelen artışlar sayesinde girişimciler, kendi işini kurmak istemeye başladı. Yeni girişimlere adım atarken herkesin aklında “Neden kendi işimi kurmalıyım?” sorusu belirecektir. Zorlu bir süreç olması sizi yıldırmamalı. Tüm bu zorlu süreçleri tamamlamanız için pek çok makul sebepler bulunur. Örneğin kendi işinizin patronu siz olacağınızdan ötürü çalışma saatlerini de siz belirlemiş olursunuz. Elbette, belli bir düzeye gelebilmek adına başlarda çok çalışmak ve bazı fedakarlıklar yapmak gerekir. Ancak sonrasında yaşanacak olan başarılar akıllara geldiğinde tüm bunları göğüsleyebilecek güce sahip olursunuz. Hem çevrimiçi ortamlarda hem de fiziki mağazalarda ürün ve hizmet satışı sunmak için gelişmiş imkanlar mevcut. Bu imkanların sayesinde kendi iş modelinizi oluşturmak ve başarıya doğru giden bir grafik çizmek hiç de zor değil. Yeni bir girişimi var olan hayata geçirmek için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bu hususların ilk sırasında iş fikri yer alır. İş planları, ürün ve hizmet tanımları gibi daha pek çok şey bu fikir üzerine kurulur. Hayallerinize giden yol iyi bir plan oluşturmaktan geçer. Özen ve titizlikle yapacağınız plan ve araştırmalar sayesinde başarılı iş modelinizi oluşturabilirsiniz.
Fikrinizin Sorun Çözebilecek Nitelikte Olmasına Dikkat Edin
Sizinle aynı sektör içerisinde yer alan birçok firma arasından müşterilerinizin sizi tercih edebilmesi için iyi bir sebebi olması gerekir. Bu sebeple fikrinizin herhangi bir soruna cevap niteliği taşıması son derece önemlidir. Örneğin bir parfüm üreticisi olarak girdiğiniz piyasada ürünleriniz, diğer firmalara göre kalıcılık, koku ya da fiyat bakımından daha avantajlı olması gerekmektedir.
Hangi Sektör İçerisinde Yer Alacağınıza Karar Verin
Kendi iş kurma fikrinizi oluşturmadan önce hangi sektör ile ilgileneceğinizi belirlemeniz ve ona göre hareket etmeniz gerekir. Deneyimli ya da bilgi sahibi olduğunuz bir alanda başarıyı yakalamak daha kolay olacaktır. İşleyişini kavramış olduğunuz sektörde iş kurarak hayallerinize daha çabuk ulaşabilirsiniz. Elbette, yeni alanlarda da faaliyet gösterebilirsiniz. Fakat biraz uğraşmak gerekir.
Sermayeyi Önemseyin
Yeni faaliyete geçecek olan bir firmanın noter bedeli, mali müşavirlere hizmet ücreti, Ticaret Odası kayıt bedeli, vergi dairesinin açılış masrafları, iş yeri için kira ve internet sitesi masrafları gibi pek çok harcamalarınız olacaktır. Bu masraflar sektörlere göre değişiklik gösterecektir. İş planınızı hazırlarken yapılacak masrafları da göz önünde bulundurmalı ve bütçenizi buna göre şekillendirmelisiniz. İşinizi günlük hayata geçirirken bir miktar sermayenizin bulunması bu açıdan önemlidir. Devletin sağladığı olanaklardan ya da özel yatırımcıların yaptığı desteklerden faydalanmak da bu aşamada iyi fikir olabilir.
Hedef Kitlenize Karar Verin
Her ürün size hizmet belli bir kesime hitap eder. Reklam ve pazarlama faaliyetleri yürütülürken de bu kesimi hedef almak gerekir. Markanızın hangi kesime ithal ettiğini belirlemek de sizi başarıya ulaştıracaktır. Hedef kitlemizi belirlemekte zorlanıyorsanız içerisinde yer aldığınız sektörünüz ile ilgili sosyal medya platformlarını, faaliyetlerini ve forum sitelerini takip ederek kolaylık sağlayabilirsiniz. Reklam çalışmaları çoğunlukla herhangi bir ürünün hitap ettiği ortalama kişi sayısını ifade eden bir sistem üzerine düzenlenir. Ürün tasarımlarınızı iş fikirlerinizi ya da iletişim çalışmalarınızı bu profillere göre belirlemek sizleri başarıya taşır.
Kendi Fiyat Stratejinizi Oluşturun
Kendi işinizi kurmanın avantajlarından biri de kar etmektir. Ürün ve hizmet satışlarınızda yaşanacak maliyetleriniz sonucunda bu maliyetleri karşılayarak üzerine bir de kazanç payı eklenmesi kar olarak tanımlanır. Kar sağlayabilmek için de iyi bir fiyat stratejisi yapmak gerekir. Hedef müşterilerinizin ilgisini çekmeyi başarmak için belli dönemlerde indirim ya da hediye kampanyaları düzenleyebilirsiniz. Hedef müşterimizin alım gücü de fiyat konusunda belirleyici olabilir. Kitlenizin sosyo-ekonomik durumunu öğrenerek etkili fiyat stratejileri oluşturabilirsiniz.