Kriz Yönetimi Nedir? E-ticaret dünyası bazı durumlarda kriz yaşayabilmektedir. İnişler çıkışlar ticaretin bir kolu olmuştur adeta. Ancak her kriz bir fırsattır ve bir dönüm noktası olarak adledilir. Ama iyi bir e-ticaret girişimcisinin bu krizi nasıl yönettiği son derece önemlidir. Krizlerle başa çıkabilen bir girişimci büyümeye ve gelişmeye açıktır. Bu sebep ile bu yazımızda kriz ile başa çıkma yöntemlerinden bahsedeceğiz. Kriz ile karşılaşan ve ne yapması gerektiğini bilmeyen girişimci bu donanıma belirtilen kuralları uyguladıktan sonra sahip olacaktır.

Kriz Yönetimi Nedir? E-ticaret sitesi içinde yaşanan ya da yaşanacak olan bu krizler kimi zaman sektörel olup ürün sahibinin elinde olmayan imkanlar ile gerçekleşebilmektedir. ( salgın hastalıklar yüzünden sektörel durulma gibi ) kimi zaman da kendi yol açtığı sorunlar krize dönüşebilmektedir. Sebep her ne olursa olsun yaşanan bu kriz şirkete büyük zararlar vereceği gibi girişimcinin kriz yönetimi becerisine göre hafif bir şekilde de atlatılabilir.  Bu yazımız kriz yönetiminde yol ve yöntem göstermek amacıyla yazılmıştır.

 Kriz Yönetimde Yapılması Gerekenler

Öncelikle Krizle Karşılaşıldığında Bir Plan Oluşturun

Kriz Yönetimi Nedir? Karşılaşılan her durumda öncelikle ne yapılması gerektiğine karar vermek gerekmektedir. Bir plan hazırlamak ve bu plan dahilinde hareket etmek doğru bir durum olacaktır.

Karşılaşacağınız durumlar için ya da bu durumlara benzer sorunlar için önceden ne yapılması gerektiğinin bilinmesi sağlam bir adım olacaktır. Bu sorunlar arasında doğal afetler olabilir, ürün satışı ile ilgili bir sıkıntı olabilir, sipariş edilen ürünün kargolanması ya da gönderilmesi ile ilgili kriz çıkabilir, ekonomik yönden bir sekte yaşanabilir, bunun yanında son günlerde dünya ile birlikte yaşadığımız salgın hastalıklar olabilir, alt yapısal ya da sistemsel hatalar olabilir. Son olarak da basından çıkan krizler yaşanabilir. Tüm bu ihtimaller için önceden ne yapılması gerektiği konuşup belirlenip bir yol haritası hazırlanmalıdır. Bu sorunlar ya da buna benzer sorunlar ile karşılaşıldığında şirket ne yapması gerektiğini biliyor hale gelecektir.

Geri Dönüşümleri Hemen Sağlayın

Kriz Yönetimi Nedir? Küçük bir olayı da krize çevirecek önemli durumlardan biri de sorunlara karşı ilgisiz davranmak ya da sorunu çok sonra ele almaktadır. Örneğin; bir tüketici olumsuz bir durum ile karşılaştığında, size ulaştığında hemen sorun çözümüne gidin ki markanız adına olumsuz izlenimleri büyümeden çözmüş olun.

Karşılaşabilecek Sorunlar İçin Bir Ekip Kurunuz

Kriz Yönetimi Nedir? Kriz zamanı mutlaka fikir alışverişinde bulunacağınız ya da planı, programı iyi bilen bir ekip kurmakta yarar vardır. Bu ekip alanında uzman olup soruna nasıl yaklaşması gerektiğini biliyor durumda olmalıdır. Bunun yanında seçtiğiniz ekibi eğitmeli ve ekip halinde çalışmalarını sağlamalısınız. Bir ekip kurmanın amacı uyumlu ve aynı dili konuşmaları olmalıdır. Kriz durumunda her biri farklı bir dil ve tavır takınırlarsa sorun karşısında soruna müdahele etme noktasında geç kalmış durumunda kalabilirsiniz.

 Krizden Mağdur Olanlara Öncelik Tanıyın

Her kriz durumunda mutlaka bir kesim ya da birileri mağdur olacaktır. Yapılacak en doğru yöntem ise mağdur olacakları önceden saptamak ve belirlemek olmalıdır. Diğer taraftan onların mağduriyetini gidermek için öncelik tanımak gerekmektedir.  Bunun yanında mağdur olanlara geç bir şekilde dönüldüğü taktirde kriz daha da büyüyüp imajınızı zedeleyecek duruma gelecektir.

Sorun Karşında Bir Suçlu Aramanın Faydasız Yoktur

Kriz Yönetimi Nedir? Kriz ile karşılaştığınızda bir suçlu arayıp bir kesimi suçlamayın. İlk kısımda bu durum sizi takip eden ve bilenler tarafından negatif yönde karşılanacaktır. Bir suçludan ziyade sorunu çözmeye odaklanın. Gerekirse özür dileyen siz olun ve haklı da olsanız suçlar modda aşırı durmanız sizi suçlu konumuna getirecektir. Bu sebeple amacınız birilerini suçlayıp sorundan kaçmak yerine sorunu çözmek olmalıdır. Sorun karşısında da tek bir çözüm sunmak yerine birden fazla çözüm önerileri de iyi bir metot olacaktır. Tek bir çözüm her zaman işe yaramayabilir ve bunun için yedek çözümler doğru bir adım olacaktır.