Marka kimliği oluştururken doğru bilinen yanlışlardan biri kısa sürede oluşturulabileceğidir. Ancak marka kimliği oluşturabilmek için üzerine uzun bir süre çalışılması gerekir. Çünkü doğru adımları atarak doğru e-ticaret çalışmaları yaptığınızda zaman içerisinde marka kimliğiniz oluşmaya başlayacaktır. Yazımızda süreç hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde ele aldık.

Marka kimliği nedir?

Marka kimliği; şirketin kendini logo, slogan, iletişim dili ve görsel olarak dışarıya yansıtış biçimi olarak tanımlanabilir. Markanın kendini nasıl tanıttığı ve iletişim dilinin nasıl kullandığını da bu tanıma ekleyebiliriz.

Her e-ticaret sitesi ‘nin kendine ait bir marka kimliği bulunmaktadır. Bu da rekabette öne çıkmayı sağladığı gibi geride kalınmasına da neden olabilmektedir. Bu noktada e-ticaret paketleri markanızın kimliğinin her zaman olumlu bir şekilde dışarıya yansıtılması oldukça önemlidir. Bu nedenle firmaların kimliklerini oluştururken dikkatli davranmaları anlamına gelmektedir. Markanızın olumsuz bir şekilde yansıtılması ise, markanızın kötü bir imaja sahip olmasına da neden olacaktır. Bu da müşteri kaybetmenize neden olacaktır.

Marka kimliğini oluşturan unsurlar nelerdir?

Markanızı oluşturan ögeleri kullanarak markanız için doğru olan kimliği oluşturabilir ve aynı zamanda bu yollarla markanızı tanıtabilirsiniz. Bu noktada bilmeniz gereken marka kimliğini oluşturan unsurları sizler için sıraladık.

  • Web tasarım
  • Tasarım sistemi
  • Logo
  • Kullanılan renkler
  • Fotoğraf, illüstrasyon ve ikonlar
  • Video ve animasyonlar
  • Tipografi

Marka kimliğini oluştururken neler yapılmalıdır?

Web tasarımları

Marka kimliği üzerine çalışırken sitenizin web tasarımı üzerinde durmanız oldukça önemlidir. Günümüzde tasarım kalitesi, modernliği ve ilgi çekiciliği de kullanıcıların satın alma kararlarını etkilediği için büyük önem taşımaktadır.

Web site tasarlarken görsel ögelerin bütünlüğünü sağlamanız, modern bir tasarım oluşturmanız ve kullanıcı deneyimini geliştirmeniz gereklidir.

Tasarım sistemi

Görsellerinizde, web sitenizde, logonuzda ve sosyal medya hesabınızda kullanacağınız bir tasarım sisteminizin olması gereklidir. Kurumsallığı ve markalaşmayı sağlamak için kullanacağınız bu tasarımların bir bütün halinde olması bir hayli önemlidir. Bu nedenle öncelik olarak bir tasarım şablonu oluşturabilirsiniz.

Logo tasarımları

Logo tasarımı, kurumsal görünüşünüzü belirleyen ve markanızın yüzünüzü oluşturan unsurlardan biridir. Logo tasarımlarında canlı ve dinamik tasarımları tercih edebileceğiniz gibi sade ve daha kurumsal tasarımlara da yer verebilirsiniz. Bu noktada marka vizyonunuza ve hedef kitlenize dikkat ederek logo seçmeniz önemlidir.

Kullanılan renkler

Marka kimliğinizi oluştururken kullandığınız renklere özen göstermelisiniz. Her markanın kendine has yapısı ve ulaşmak istediği bir kitlesi olduğu için vereceği mesajlar da farklı olmalıdır. Renk seçiminiz ile vermek istediğiniz mesajları ve hissiyatı simgeleyebilirsiniz.

Fotoğraf, illüstrasyon ve ikon tasarımları

Marka kimliği oluştururken web sitenizde, ürün sayfalarınızda, sosyal medyada, kampanya ve reklamlarınızda kullanacağınız fotoğraf illüstrasyon ve ikonların da belli bir şablonu ve tasarım stili olmalıdır. Paylaşımlarınızda doğru mesajı verebilmek ve firmanızı kurumsallaştırmak adına belli bir bütünlüğünün olması gereklidir. Bu bütünlüğü sağlamak için de kullanacağınız fotoğraf, illüstrasyon ve ikon tasarımları için de bir araştırma yaparak ve sonrasında da bir standart belirleyerek tüm görsel çalışmalarınızı bir bütünlük içerisinde ortaya koyabilirsiniz.

Video ve animasyon tasarımları

Video ve animasyonlar kullanıcıların günümüzde en çok dikkatini çeken unsurlardan biridir. Video ve animasyon tasarımları yaparken kullanacağınız arka planlar, müzikler, videolardaki seslendirmeler ve animasyon çeşitleri bir bütünlük içinde olmalıdır. Hem tasarımsal hem de kullanım açısından bu bütünlüğü sağlamanız son derece önemlidir.

Tipografi tekniği

Tipografi tekniği, gerek logolarda gerekse videolarda karşımıza sıkça çıkan yazı sanatı tekniklerinden biridir. Marka kimliğinizi oluştururken önemli bir rol oynayan yazı karakterlerinin kendilerine has olarak dışarıya verdiği mesajlar vardır. Örneğin tırnaklı yazı fontları daha kurumsal bir kişiliği yansıtırken tırnaksız fontlar ise daha modern ve canlı bir kişiliği yansıtmaktadır. Tırnaklı fontları daha çok tekstil sektöründe yer alan firmalar tercih ederken tırnaksız fontları ise daha çok tasarım odaklı işler yapan firmalar tercih etmektedir.