Marka İsmi Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Temel Kural
Marka ismi seçimi yapmak hem eğlenceli hem de karar vermekte zorlanılan bir iştir. Çünkü seçtiğiniz marka ismi hem sizin kimliğinizi hem de yaptığınız işi yansıtacaktır. Tabii ki her zaman yaptığınız işi temsili bir isim seçmeniz gerekmese de markalaşma sürecinde tüketiciler sizi bu isimle anımsayacakları için markanızın ismi ayrı bir önem taşımalıdır. E-Ticaret‘te İsmin işinizle ve kimliğinizle örtüşmesi, akılda kalıcı olması, tüketicilerin kulağına hoş gelmesi markalaşma sürecini hızlandıracaktır. Peki marka ismi seçtiğiniz süreçte nerelere dikkat etmelisiniz ve hangi adımları atmalısınız?
Marka İsmi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1) İlk olarak işinizi ve kimliğinizi belirleyin
Marka kimliğinizi oluşturmak ve işinizi tam olarak tanımlamak için şirketin vizyon ve misyonunu ortaya koymanız, müşteri profilinizi belirlemeniz, hedef kitlenizi anlamanız ve içinde bulunduğunuz piyasayı göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Bu nedenle marka ismi seçimi yaparken kendinize sormanız ve yanıtlarına göre hareket etmeniz gereken birkaç soru vardır. Kendinize şu soruları sorarak işe başlayabilirsiniz:
- Marka ismi için önceliklerinizi neler oluşturur? Akılda kalıcılık mı? Orijinallik mi? Geleneksel veya modern olması mı?
- Marka isminiz uzun mu kısa mı olacak? Çok uzun isimlerin aklıda kalması zor olduğu için buna dikkat etmelisiniz.
- Tüketicilere verdiğiniz mesaj ne olmalıdır?
- Tüketicilerin isminizi duyduklarında vereceği tepki nasıl olmalıdır?
- Rakiplerinizin isimleri nedir? Onların isimlerini göz önünde bulundurarak sevdiğiniz veya sevmediğiniz yönlerini düşünün.
2) İsim Alternatifleri Belirleyin
Marka ismi seçme sürecinde birden fazla alternatif belirlemelisiniz. Çünkü bulduğunuz isim veya isimler başka firmalar tarafından kullanılıyor olabilir veya alan adı ve sosyal medya hesapları alınmış olabilir. Bu yüzden her zaman bir alternatifinizin bulunması daha önemlidir.
3) Kısa Alternatifler Oluşturun
E Ticaret‘te markalar genellikle tek ya da iki kelimeden oluşan isimleri tercih etmektedir. Marka isminin çok uzun olması orijinal veya dikkat çekici olmadığı sürece tüketicilerin akıllarında kalmamaktadır. Kısa bir isim de karar kılmanız tüketicilerin aklında kalarak doğal olarak sizi daha rahat bulmalarını sağlayacaktır.
4) Orijinal isimlere yönelin
Marka isminde orijinal isimlere yönelmeniz çok önemlidir. Farklı firma isimlerini andıran isimleri tercih etmeniz size zorluk çıkartabilir. İsminizin farklı bir firma veya konseptle karıştırılması kendinizi ön plana çıkarmanızı engelleyecektir.
5) Yazımı kolay olan isimleri tercih edin
Orijinal ve kısa olmasının yanında ismin kolay yazılabilmesi de önemli bir detaydır. Hem marka ismi olarak hem de alan adı olarak yazımı kullanıcılara kolaylık sağlayacak bir isim olmalıdır. Tercihinizi yazımı zor olan bir isimden yana yaparsanız tüketiciler isminizi aramaya çalışırken farklı sayfalara ya da markalara yönelebilirler. Bu da kullanıcılarla markanız arasındaki etkileşim ve geri dönüşümü doğal olarak olumsuz yönden etkileyecektir.
6) Kolay Hatırlanabilecek Olmasına Özen Gösterin
Kullanıcılar marka isminizi bir kere duyduklarında akıllarında kalabilmeli ve daha sonra da kolayca hatırlayabilmelidir. Bu nedenle marka ismi seçerken akılda kalıcı bir ismi tercih etmeniz çok daha iyi olacaktır. Kullanıcıların zor hatırlayacağı bir isim seçmeniz internette sizi nasıl arayacaklarını bilmemelerine sebebiyet verecektir.
7) Markanın isminin görseli de göze hitap etmelidir
Marka isminizin göze de hitap etmesi çok önemlidir. özellikle logo tasarımı oluştururken dikkat çekici ve akılda kalıcı bir isim seçimi görsel açısından da iyi olacaktır. İsminizin logo tasarımındaki yeri markalaşma sürecinde size yardımcı olacaktır.
8) Alan adının ve sosyal medya hesaplarının alınmamış olmasına dikkat edin
Sıraladığınız alternatifler arasında seçim yaparken bu alternatiflerin internetteki kullanımlarına da dikkat etmelisiniz. E-Ticaret sisteminde Alan adı veya sosyal medya hesaplarının alınmış olması tüm platformlarda aynı isimler yer alamamanız demektir. Bu da markalaşma sürecini yavaşlatır. O yüzden Google’da arama yaparak seçtiğiniz ismin alan adının ve sosyal medya hesaplarının alınıp alınmamış olmasına bakmalısınız.