Sizi Harekete Geçirecek Girişimcilik Hikayeleri

Günümüzde pek çok kişi ya da firma var olan sektörün dışına çıkıp başta ticaret ve sanayi olmak üzere farklı sektörlere yönelmektedir. Her birinin altında da öngörülmemiş başarı hikayeleri yatmaktadır. Kendi hayallerinin peşinden giderek kendi başarı öykülerini yaratan bu kişilerin bir ortak özelliği vardır: girişimcilik ruhu. Başarılı girişimcilik hikayeleri kişileri girişimcilik ruhunu harekete geçirerek pek çok kişiye umut olmaktadır. Biz de bu çoğu kişiye ilham vermiş başarılı girişimcilik hikayelerinden bahsedeceğiz. Sizler de bu hikayelerden yararlanarak e-ticaret sektörüne yön verebilir, başarılı işler çıkarabilirsiniz.

Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik, ürün veya hizmet üretebilmek için tüm faktörlerin bir arada kullanılarak ekonomik bir değere dönüştürülmesinin ardından elde edilen fırsatların değerlendirilmesidir. Özetle ise girişimcilik, kişinin kendi işini kurmasıdır. Girişimciliğin tanımı, İngilizce’deki ‘entreprendere’ kelimesine dayanmaktadır. ‘İş yapan’ anlamına gelerek, yapılan işin özgünlüğünü ve yenilik yaratma becerisini ortaya koymaktadır.

Her girişimcinin başarılı bir girişimci olmadığını bilmek gereklidir. Ancak başarılı bir girişimcinin başarısı ise asla tesadüf değildir. Başarılı bir girişimci; sektörel bazda pazardaki eksikleri ve ihtiyaçları gözlemleyerek yaratıcı çözümleri piyasaya süren, girişimcilik ruhuna sahip kişidir. Bu kişiler özellikle e-ticaret firmaları adına başarılı hikayeler ortaya çıkarmıştır.

Girişimcilerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

Başarılı girişimcilik hikayelerine bakıldığında, farklı sektörlere hizmet veren girişimler olarak ortaya çıksa da girişimcilerin ortak özellikleri göze çarpmaktadır. Girişimcilik ruhunu besleyerek pek çok kişiye de umut olan girişimciler de genellikle;

  • Var olan imkanları maksimum derece kullanarak optimum verimi hedefleyen,
  • Karar alma ve süreç yönetme özelliklerine sahip olan,
  • Yaptığı işin kendisini geliştirmesine önem veren,
  • İşbirliğine, sorumluluk almaya ve takım çalışmasına yatkın olan,
  • Adil ve eşit bir çalışma sistemini önemseyen,
  • İşini seven,
  • Uzun vadede hırsını ve hevesini koruyacak olan

Gibi özellikle ortaktır. Dilerseniz ortak özellikleri taşıyan girişimcilerin başarılı girişimci hikayeleri örneklerine bir göz atalım.

Harika bir kadın girişimci: Sophia Amoruso

Başarılı girişimcilik hikayelerinde ilginç bir yere sahip olan Sophia Amoruso, hiperaktivite bozukluğu ve dikkat eksikliği tanısıyla okulu erken yaşta bırakmıştır. Sophia, anne ve babasının boşanmasıyla çeşitli işlerde çalışmaya başlamıştır. ABD’nin Sacramento eyaletine yerleşerek otostop yaparak ve yemek çalarak hayatta kalmaya çalışan Sophia, 2006 yılında eBay’de Nasty Gal Vintage adıyla bir dükkan açmıştır. Bu dükkanda ikinci el vintage kıyafetler satmaya başlayarak 2008 yılında 223.000 dolar gelir elde etmiştir. Elde ettiği geliri 2011 yılında 23 milyon dolara çıkarmayı başarmıştır. Girişimcilik başarısıyla kalmayarak kendi hayat hikayesini anlattığı bir kitap yazmıştır. Kitabın Netflix tarafından satın alınıp diziye uyarlanmasıyla da Natsy Gal’in CEO’luğuna yükselmiştir. Tüm bu başarı hikayesi pek çok insana özelliklede kadınlara ilham kaynağı olmuştur.

İlham verici bir hikaye: Joe Polish

Bir başka başarılı girişimcilik hikayesi de yaklaşık 25.000 dolar ödeyerek dahil olunan devasa bir network oluşturma platformu olan Genius Network’ün kurucusu Joe Polish’ten. Bu platformun kurucusu olmasının yanı sıra Joe Polish, ‘I love marketing’ adlı binlerce kişi tarafından takip edilen podcastin de kurucusudur.

Joe Polish, iş ve pazarlama dünyasındaki bağlantılarını başarılı bir şekilde kullanan Amerika’nın ünlü pazarlamacılarından biridir. Halı yıkamacılığından başlayan kariyer hayatı bambaşka dünyalara kapı açmıştır.

Whatsapp’ın Kurucusu: Jan Kaum

Jan Kaum, 16 yaşında ailesine destek olmak için manada temizlik görevlisi olarak çalışarak iş hayatına adım atmıştır. Bu sırada kendi kendine kod yazmayı öğrenen Jan Kaum, Yahoo’da çalışmaya başlamıştır. Burada 9 yıl altyapı mühendisi olarak çalışmıştır.

2009 yılında iletişim alanındaki eksikliği ve ihtiyacı fark eden Jan Kaum, en ünlü mesajlaşma servisi Whatsapp’ı hayata geçirmiştir. 2014 yılında Whatsapp’ın yükselişini fark eden Facebook’un kurucusu Marc Zukerberg Whatsapp’ı satın almıştır. Bu satıştan Jan Kaum 19 milyar dolar kazanmıştır. 2018 yılına kadar da Whatsapp yönetim kurulunda çalışmıştır. Başarılı girişimcilik hikayelerine yön verenlerden biri olan Jan Kaum’un güncel birikiminin 9 milyar dolar olduğu konuşulmaktadır.