Storytelling’in E-ticaret İçin Önemi

Günümüzde dijitalleşme her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Hal böyle olunca da e-ticaretteki rekabet ortamı git gide artmaktadır. Bu noktada e-ticaret firmalarının diğer firmalardan ayrılarak adından söz ettirmesi gereklidir. Adından söz ettirmek de sıradan olmaktan çıkarak markanın hedef kitleyle etkileşim kurması ve etkili bir şekilde anlatması anlamına gelmektedir. Peki, sizce Storytelling nedir? E-ticarette Storytelling’ten nasıl yararlanılır? Bu soruların cevaplarına ve daha fazlasına yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Storytelling (Hikaye Anlatıcılığı) Nedir?

Storytelling, tüketicilerin bir ürün veya hizmeti neden satın alması gerektiğini, markanın arkasındaki hikayeyi, neden var olduğunu ve vizyonunu ele alarak tüketicilerin duygularına dokunan bir anlatıdır. Diğer bir deyişle Storytelling, hikaye anlatıcılığıdır. Markanın uyandırdığı gerçekleri ve duyguları bir araya getirmektedir. Aynı zamanda etkili bir iletişim kurarak markanın tüketicilerin akıllarında kalmasına ve bilinirliğini arttırmasına büyük oranda katkı sağlamaktadır. Hikaye anlatıcılığının tüketicilerin durum kişiselleştirmelerindeki payı büyüktür. Tüketicilerin duygularına hitap etmektedir. Böylelikle empati, bağ kurma, sorgulama, merak etme ve karşılaştırma gibi tepkiler verilmesine olanak sağlamaktadır. Tüketicileri duygusal bir şekilde harekete geçirmektedir.

Storytelling’in Kullanıldığı Sektörler Nelerdir?

Firmaların markalaşma serüvenlerine ve pazarlana faaliyetlerine büyük ölçüde katkı sağlayan Storytelling, son zamanların popüler uygulamalarından biridir. Pek çok firma ve markanın vazgeçilmez stratejisi haline gelmiştir. Özellikle de dijitalleşmenin arttığı ve tüketiciye ulaşılmanın giderek zorlaştığı günümüz iş dünyasında Storytelling’e e-ticaret firmaları sıklıkla yer vermektedir. E-ticaret firmaları hem tüketicilerin duygularını harekete geçiren hem de gerçekçi olan Storytelling pazarlama stratejisinden faydalanmaktadır. Böylelikle de marka bilinirliğini ve satışlarını ciddi oranda arttırmaktadır. Sizler de e-ticaret firmanız için Storytelling stratejisinden yararlanarak kısa süre içerisinde başarıyı yakalama fırsatına sahip olabilirsiniz.

Storytelling’de Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

E-ticarette Storytelling’ten yararlanırken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar şunlardır:

  • Tüketicilerin akıllarında kalıcı yer edinebilecek ve gerçekçi mesajlar verilmelidir.
  • Verilen mesajın ilham verici olmasına önem verilmelidir.
  • Verilen mesaj, duygusal bir tepki ile tamamlanmalıdır.
  • Bir hikaye oluşturmak açısından hedef kitlenin duygularına yönelik içerikler ortaya konulmalıdır.
  • Mesajın tüketicilerdeki ve sektör içerisindeki kalıcılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun için bilgilerin basitleştirildiği sade bir anlatım kullanılmalıdır.
  • Tüketicilere verilecek olan mesajda bilgi olabildiğince basitleştirilmelidir.
  • Tüketicilerin mesajlarda duygusal bir tepki verebilmesi esas alınmalıdır.
  • Satış amaçlı değil de tüketiciyi etkilemek, tüketiciyle iletişime geçmek ve tüketicilerin markayla bağ kurmasına öncülük etmek hedeflenmelidir
  • Hikayenin özgün olmasına özen gösterilmelidir.

E-ticaret Firmaları Storytelling Stratejisinden Neden Yararlanmalıdır?

E-ticaret firmalarının Storytelling stratejisi kullanması için pek çok neden vardır Bu nedenlerin en önemlileri şunlardır:

  • Akılda ve sektör içerisindeki kalıcılık, ürün ya da hizmetin satışıyla ilgili olmaktan çok sunulan değerdir. Hedef kitleye hangi duyguların, değerlerin veya fikirlerin sunulabileceği ile ilişkilidir. Bu noktada e-ticaret için Storytelling oldukça önemlidir. Storytelling, hedef kitlenin gözünde marka tercihini arttırmakla kalmayarak aynı zamanda da daha akılda kalıcı bir marka haline gelinmesine katkı sağlamaktadır. Ürün ve hizmet satışının ötesinde bir değer ortaya koyarak hedef kitlenin ürüne her ihtiyaç duyduğunda o markayı hatırlamasına olanak sağlamaktadır.
  • E-ticaret sektöründe tüketicinin marka ile bağ kurması oldukça önemlidir. Storytelling tekniğiyle tüketicilerin markayla hem duygusal açıdan hem de mantıksal açıdan bağ kurması mümkündür. Tüketicilere verilen mesajda bilgiyi basitleştiren ve duygusal bir tepki bırakan hikaye oluşturulması gereklidir. Gerçekçi olabilmek için, markanın başarılarının ve değerlerinin mantığa hitap eden bir hikayeyle tamamlanmalıdır. Duygusal olabilmek için de hedef kitleyi harekete geçirecek nitelikte duygusal içeriklere yer verilmelidir.
  • Günümüzde dijitalleşmeyle birlikte rekabet ortamı da giderek kızışmaktadır. Bu noktada firmalar her gün milyonlarca içerik üreterek tüketicilerin dikkatini çekmeyi hedeflemektedir. Aynı zamanda da markaları ile ilgili mesajlar vermektedir. Ancak rekabet ortamında Storytelling tekniğiyle markaya gerçek bir hikaye yazmak, hedef kitleye dokunmak açısından bir hayli önemlidir.