E-ticaret yoluyla internette ürün satışı yapmakta olan işletmelerin sitesiyle bu işletmelerin ürün tedariki gerçekleştirdiği işletmelerin e-ticaret sitesi arasında yapılmakta olan bütünleşmeye tedarikçi XML entegrasyonu denilmektedir.
Genel olarak dropshipping yöntemiyle satış yapmakta olan e-ticaret şirketleri tedarikçi XML entegrasyonunu kullanmayı tercih etmektedir. Bu bütünleşme türüyle işletmeler, satacak oldukları ürünleri, fiyat kargo bilgilerini, ürünlere ait açıklamaların bilgilerini sitelerine kolaylıkla aktarabilmekte kendi kar paylarını belirleyip satış yapabilmektedir. Bu şekilde e-ticaret şirketleri ürün düzenleme ve yükleme süreçlerinde zaman kazanabilmekte ve bu aşamada satışa odaklanarak gelir elde edebilmektedir
XML Almak Ne Demektir?
Tedarikçi XML entegrasyonları ile ilgili araştırma yapmakta olan kişilerin en çok karşılaştıkları terim XML Alma terimidir.
XML Alma e-ticaret şirketlerinin perakende veya toptan satış yapmakta olan başka bir e-ticaret şirketinin ürünlerini ve ürünlerine ait özelliklerini barındıran bir link almasına verilmekte olan addır.
XML Alma işlemi sonrasında işletmeler tedarikçi XML entegrasyonlarıyla ilgili ürünleri e-ticaret sitelerine aktarabilmekte ve kendi kar paylarını belirleyerek satışlarını gerçekleştirebilmektedir.
XML Verme Ne Demektir?
Perakende veya toptan satış yapan işletmelerin, ürünlerine ait kategori, açıklama, başlık video ve görsel tarzındaki bilgileri bir XML linki ile düzenleyip başka firmalara göndermesine XML verme denilmektedir. Genel olarak XML veren işletmeler dropshıpping yöntemi ile çalışmakta olup başkalarının kendi kar paylarını belirleyerek ürünlerini satmasına imkân sağlamaktadır.
XML bayiliği vermekte olan işletmelerin bir kısmı ücretsiz olarak XML vermeyi tercih ederken ücretli olarak XML satışı yaptığı bilinen şirketler de bulunmaktadır.
Dropshıpping Ne Demektir?
Dropshıpping veya bilinen diğer adıyla stoksuz satış, e-ihracat veya e-ticaret yapmak isteyen kişilerin XML entegrasyonundan faydalanarak başka firmaların ürünlerini satabildiği satış yöntemine denilmektedir. Dropshıpping yöntemiyle çalışmayı tercih eden işletmeler herhangi bir depolama masrafları olmadan ve stok tutmaları gerekmeden ilgili ürünlerin satışlarını gerçekleştirebilmektedir.
Dropshipping yapan kişilerin herhangi bir ürünü satmaları durumunda bu ürünü tedarikçi firmadan satın alımını gerçekleştirmektedir. Satın alma işlemi gerçekleştikten sonra ise ürünleri tedarikçiler müşterilere kargo yaparak ulaşmasını sağlamaktadır.
E-Ticarette XML Entegrasyonunun Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
E-ticarette XML entegrasyonu kullanmakta olan firmaların veya kişilerin yararlanabilecekleri pek çok avantaj yer almaktadır. E-ticaret XML entegrasyonunun bazı avantajları şunlardır:
- E-ticaret yapan firmaların XML Entegrasyonu ile stok tutma durumları ortadan kalkmaktadır. Ayrıca işletmeler XML entegrasyonu ile depolama ve stok tutma gibi masraflardan kurtulmuş olmaktadır.
- XML Entegrasyonu ile e-ticaret yapan firmalar sitelerine arzu ettikleri kadar ürünü yükleyebilmekte ve bu ürünlerin satışını da gerçekleştirmektedir.
- Ürün fotoğrafları ve ürünlerin açıklamaları XML Entegrasyonuyla otomatik olarak geldiğinden e-ticaret şirketleri bu çalışmalara ayrıca bir bütçe ayırma durumunda kalmamaktadır.
- XML Entegrasyonu ile ürün güncelleme ve ürün yükleme işlemleri daha hızlı gerçekleşmektedir.
- XML Linki kullanarak satış yapmakta olan şirketler genel olarak başka tedarikçilerin ürünlerini sattıklarından sadece sipariş yöntemi uygulamaktadır. Bu nedenle firmalar kargo gibi durumlar için zaman harcamak zorunda değildir.
- XML Entegrasyonu ile sitelerinde yer alan ürünlerinin çeşitliliğini artırmakta olan markalar hedef kitlelerini genişleterek daha çok satış yapabilme olanağı elde edebilmektedir.
- Tedarikçi XML Entegrasyonu ile, e-ticaret şirketleri rakipleriyle girmiş oldukları rekabetlerde daha başarılı olabilmektedir.
Tedarikçi XML Entegrasyonunun e-ticaret şirketlerine sağlamış olduğu belli başlı avantajlardan bazıları bunlardır. Fakat Tedarikçi XML Entegrasyonunun bazı dezavantajları da yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- E-ticaret işletmelerinin ürünler ile ilgili fiziksel bir bağları bulunmadığından satmış oldukları ürünleri tanımaları zorlaşmış olmaktadır.
- XML bağlantısını kullanarak ürünleri görmeden satmış oldukları için ürünle alakalı bilgilere sahip olamamaktadır.
- Tedarikçi XML firmasıyla güven duygusunun oluşması oldukça geç olarak gerçekleşebilmektedir.
- Ürünlerin stok takipleri bir başka işletme tarafından yapıldığı için güncel stok takiplerini doğru şekilde yapamayabilmektedir.
Bunlarda tedarikçi XML Entegrasyonunun e-ticaret firmalarına yansıyan bazı dezavantajlarıdır.